KRITIČNO U MILANU, NAPULJU, RIMU Korona eksplodirala u Italiji, za vikend se očekuje 20.000 novoobolelih

M. O.

22. 10. 2020. u 13:37

KORONA virus opseda velike gradove u Italiji i situacija je izvan kontrole u Milanu, Napulju i Rimu, raste naglo broj pozitivnih a nije im moguće ući u trag tampon testovima.

КРИТИЧНО У МИЛАНУ, НАПУЉУ, РИМУ Корона експлодирала у Италији, за викенд се очекује 20.000 новооболелих

Foto AP

Zbog celokupne situacije usledio je zajednički stav u odlukama da se ide na ograničavanje kretanja, jer je reč o velikoj koncentraciji stanovništva u pokretu, u javnom prevozu i odlučujuće za povećanje pozitivnih je nemogućnost distanciranja.

Šta je međutim zajedničko na nacionalnoj teritoriji što ne ide ni slučajno u prilog smanjenju broja pozitivnih: klimave i nesigurne odluke jer je Vlada dala mogućnost za odlučivanje regionima, gradonačelnicima, prefektima i došlo se do sitauacije totalnog nereda, umesto da se organizuje bilo kakav red na sceni je "radite šta hoćete" odlučujte kako mislite da treba. I to je smisao koji je doneo besmisao.

U Kampaniji je najpre uveden policijski čas od 23 do 5 ujutru, ograničeno kretanje stanovništva iz provincije u provinciju, osim uz potpis na autoserifikatu o neophodnosti kretanja, neki regioni policijski čas uveli su do 1. novembra, neki do 13. novembra, srednje škole nastavu na daljinu za 50 procenata učenika, 75 posto studenata ima nastavu od kuće, zatvaranje teretana i bazena, zabrane otvaranja tržnih centara gde se ne prodaje hrana subotom i nedeljom, sve u cilju da se sagleda stanje u kretanju broja pozitivnih odnosno efekata takvih pooštrenih mera.

Kampaniju slede Piemonte, sa uvođenjem policijskog časa i zatvaranjima izvesnih struktura do 13. novembra, a guverner Lacija Nikola Zingareti potpisao je rešenje da se uvede policijski čas u Laciju od petka u ponoć do 5 ujutru.

Rečju, došlo se do jednog konfuznog stanja upravo zbog tako različitih stavova i odluka o limitiranom zatvaranju u regionima i odmah ogromnih polemika, uprkos strahu od virusa. Opšti je zaključak da je više neodlučnosti šta uraditi nego jakih odluka, zbog takve realnosti ne veruje se da će pooštrene mere doneti sprečavanje širenja korona virusa.

I nešto što se verovalo da nije mogućno da se dogodi posle iskustva iz crnih meseci ovoga proleća jeste pojava žarišta u bolnicama, kao što je "Sako" u Milanu gde se od jedne zaražene bolničarke od pre dve sedmice stiglo do velikog broja zaraženih u toj bolnici: jedan lekar, 20 bolničara i 5 pacijenata.

U Italiji prognoze su istinski crne, očekuje se da će između subote i nedelje od sadašnjih 15.199 pozitivnih na dnevnom nivou broj zaraženih, samo onih identifikovanih tampon testom (sada se od 12 urađenih testova otkrije jedan pozitivan) stići do preko 20.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega