AMERIKANCIMA SE OVO NEĆE SVIDETI: Iranci se oglasili - Od danas možemo da kupujemo i prodajemo oružje

Novosti online

17. 10. 2020. u 23:21

АМЕРИКАНЦИМА СЕ ОВО НЕЋЕ СВИДЕТИ: Иранци се огласили - Од данас можемо да купујемо и продајемо оружје

Foto: EPA

MINISTARSTVO spoljnih poslova Irana saopštilo je da embargo na oružje prema Iranu više nije na snazi i da Teheran može i da kupuje i da prodaje oružje.

- Od danas sve restrikcije kada je reč o predaji oružja, delatnostima s tim u vezi, kao i finasijskim transakcijama sa Iranom, sve zabrane koje se tiču ulaska ili tranzita preko teritorije država-članica UN, koje su ranije uvedene protiv iranskih građana i vojnih lica, automatski prestaju da važe - navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva.

Iranski predsednik Hasan Rohani ranije je izjavljivao da je ukidanje embarga na oružje rezultat nukelarnog sporazuma.

Iran i šestorka međunarodnih pregovarača su jula 2015. godine postigli dogovor o iranskom nuklearnom programu.

Sporazum konkretno predviđa da embargo na oružje bude ukinut u roku od pet godina. Isporuke oružja su bile moguće i pre tog roka ali isključivo uz saglasnost UN.

Embargo ističe 18. oktobra.

Podsetimo, SAD su izašle iz tog Sporazuma, a u septembru ove godine američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da su sankcije Saveta bezbednosti UN protiv Irana ponovo stupile na snagu, uprkos tome da se u Organizaciji ne slažu sa tim.

Zemljama, koje ne budu poštovale „obaveze“ u cilju realizacije sankcija, Pompeo je zapretio „posledicama“. Nakon toga je predsednik SAD Donald Tramp potpisao ukaz o uvođenju oštrih ekonomskih sankcija protiv onih koji budu učestvovali u isporukama nenuklearnog oružja Iranu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)