BURA U UJEDINJENIM NACIJAMA: Rusija, Kina i Kuba primljene u Savet za ljudska prava, Amerikanci besni

Tanjug

14. 10. 2020. u 00:14

KINA, Rusija i Kuba dobile su mesto u Savetu UN za ljudska prava, što je američki državni sekretar Majk Pompeo osudio zbog navodne istorije kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

БУРА У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Русија, Кина и Куба примљене у Савет за људска права, Американци бесни

Foto: Depositphotos

Saudijska Arabija nije uspela da obezbedi svoje mesto u Savetu, a ova odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava, piše AP.

Rusija i Kuba su mesto u Savetu za ljudska prava UN dobile bez poteškoća, dok je situacija u slučaju Kine i Saudijske Arabije bila neizvesna.

U tajnom glasanju 193 članice Generalne skupštine UN, Pakistan je dobio 169 glasova, Uzbekistan 164, Nepal 150, Kina 139, a Saudijska Arabija samo 90 glasova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo osudio je današnji izbor Kine, Rusije i Kube, kao i prošlogodišnji Venecuele. On je rekao da su ovo zemlje sa "gnusnom istorijom ljudskih prava" i da ova odluka dodatno opravdava povlačenje SAD iz ovog tela, koju je Vašington najavio 2018. godine.

On je rekao da će SAD preduzeti sopstvene akcije da kazne one koji zloupotrebljavaju ljudska prava u kineskoj pokrajini Sinđang, Mjanmaru, Iranu i drugde.

Izraelski ambasador pri UN je pozvao sve demokratske zemlje u Savetu da odmah istupe iz ovog "sramotnog i antisemitskog tela".

Aktivisti su se usprotivili kandidaturi Kine, Rusije i Kube za članstvo u Savetu za ljudska prava UN, zbog njihovog gotovo zanemarljivog doprinosa u oblasti zaštite ljudskih prava.

Sličan stav izneli su i u pogledu kandidature Saudijske Arabije, koju su optužili za kontinuiran napad na aktiviste za zaštitu ljudskih prava i prava žena i disidente. "Hjuman rajts voč" je pozdravio odluku da Saudijska Arabija ne bude primljena u Savet za ljudska prava UN.

Prošle nedelje koalicija organizacija za zaštitu ljudskih prava iz Evrope, SAD i Kanade pozvala je članice Generalne skupštine UN da se usprotive izboru Kine, Rusije, Saudijske Arabije, Kube, Pakistana i Uzbekistana, zbog toga što ih istorija njihovog odnosa prema zaštiti ljudskih prava čini nekvalifikovanim za tako nešto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milica

14.10.2020. 06:38

Možda se Amerikanci ipak s pravom bune za Kubu. Realno gledano na njenoj teritoriji su napravili zatvor Gvantanamo ili popularno "gitmo" gde se krše sva moguća i nemoguća ljudska prava. Oni ga vode pa najbolje znaju. Jel to gospodine Pompeo?

Puz

14.10.2020. 09:12

Auuuuu Pompeo zgrozen.... A u Americi crnci uzivaju maksimalna prava, malo malo pa se nekom policajcu omakne i kokne nenaoruzanog blekmena. Da se neki tamo vise pitaju, crnci bi imali manje prava od kucica...

MiR

14.10.2020. 10:30

Ha, pa samo ste vi kvalifikovani!?? Za manipulacije vam nema ravnih! Kao da u ostalim zemljama ne zive ljudi, i to ljudi ciija prava krsite VI a ne njihove vlasti! Vi im nudite sarene lazi, a oduzimate im zivote!