TURSKA NE SME DA SE MEŠA U RAT: Šampanj zvao Čavušoglua, poruka je vrlo jasna

SRNA

09. 10. 2020. u 22:45

KANADA je Turskoj jasno stavila do znanja da ostale zemlje ne treba da se uključuju u sukobe jermenskih i azerbejdžanskih snaga u oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Šampanj.

ТУРСКА НЕ СМЕ ДА СЕ МЕША У РАТ: Шампањ звао Чавушоглуа, порука је врло јасна

Foto: Tanjug AP

Kanadski ministar, koji će u nedelju, 11. oktobra, doputovati u Evropu radi razgovora o krizi, rekao je da je pozvao turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da pomogne u smirivanju sukoba i ohrabri bliskog saveznika Azerbejdžan da učestvuje u mirovnim pregovorima.

- Moja poruka je vrlo jasna, a to je da ni Turska ni drugi spoljni akteri ne treba da učestvuju u sukobima. Održali smo oštru diskusiju tokom koje sam ja bio vrlo oštar s njim u vezi sa stavom Kanade - istakao je Šampanj.

Šampanj je dodao da se sa Čavušogluom saglasio da ne može postojati vojno rešenje za situaciju u Nagorno-Karabahu.

Odnosi Ankare i Otave pogoršali su se nakon što je Kanada ove sedmice suspendovala izvoz određene tehnologije za bespilotne letjelice u Tursku, tokom istrage o navodima da tu opremu koriste azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu.

U sukobima, koji su eskalirali 27. septembra, poginulo je nekoliko stotina ljudi.

Turska je ranije danas saopštila da će propasti trud Francuske, SAD i Rusije sa ciljem prekida sukoba ukoliko ne uspiju da osiguraju povlačenje jermenskih snaga iz Nagorno-Karabaha.

U Nagornokarabaškoj Republici žive etnički Jermeni, ali ta oblast teritorijalno pripada Azerbejdžanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a