POČINJE NAJVEĆI 5G EKSPERIMENT PENTAGONA: Američka vojska sprovodi ispitivanja nove tehnologije, izdvojili su stotine miliona dolara

Novosti online

09. 10. 2020. u 15:45

AMERIČKA vojska udružila se sa više kompanija da bi sprovela „opsežne eksperimente“ sa 5G tehnologijom, koji uključuju i „borbena dejstva“ određenih sistema, u projektu koji bi trebalo da košta 600 miliona dolara.

ПОЧИЊЕ НАЈВЕЋИ 5Г ЕКСПЕРИМЕНТ ПЕНТАГОНА: Америчка војска спроводи испитивања нове технологије, издвојили су стотине милиона долара

Foto: Depositphotos

Ocenjujući 5G tehnologiju „temeljnim pokretačem sveameričke odbrambene modernizacije“, Pentagon je u četvrtak najavio masovnu istraživačku inicijativu, koja će stotine miliona dolara izdvojiti za 15 privatnih kompanija koje će vršiti testiranja na pet američkih vojnih lokacija.

- Danas je Ministarstvo odbrane najavilo 600 miliona dolara za eksperimentisanje i testiranje 5G tehnologija na pet američkih vojnih poligona, što predstavlja najveće sveobuhvatne 5G testove za aplikacije dvostruke namene na svetu - navodi se u saopštenju Pentagona i dodaje da će u eksperimentima učestvovati stručnjaci iz „nekoliko industrija i naučnih disciplina“.

- Projekti će uključivati pilotiranje u virtuelnoj realnosti sa 5G tehnologijom za planiranje i obuku misija, testiranje pametnih skladišta 5G tehnologijom i procenu 5G tehnologija za poboljšanje komande i kontrole - navodi Pentagon.

​Među izabranim kompanijama su telekomunikacijski giganti „AT&T“, „Nokija“ i „Erikson“, dobavljač obaveštajnih i informatičkih tehnologija „Buz-Alen Hamilton“, istraživački ogranak „Dženeral elektrika“ i podružnica vazduhoplovnog giganta „Dženeral dajnamiks“.

Jedan od projekata kog sprovodi „AT&T“ u vazduhoplovnoj bazi Nelis u Nevadi odnosi se na primenu 5G tehnologije na sisteme „distribuirane komande i kontrole“ kako bi se „pomoglo u vazdušnoj, svemirskoj i sajberprostornoj borbi“ i poboljšala komunikacija za mobilne komandne centre u borbenim scenarijima.

U zajedničkoj bazi „Luis – Mekord“ u državi Vašington, „AT&T“ će zajedno sa „Buz-Alenom“ i još dve kompanije raditi na razvoju 5G tehnologije virtuelne realnosti za obuku, planiranje misija i za „operativnu upotrebu“.

Eksperimenti će se obavljati i u vazduhoplovnoj bazi Hil u Juti, logističkom centru marinaca u Džordžiji i kalifornijskoj mornaričkoj bazi u San Dijegu, gde će kompanije razvijati sisteme „pametnog skladištenja“ i raditi na integraciji 5G mreže i radarskih sistema vojnog vazduhoplovstva.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!