KAZNE OD 400 EVRA, ZATVARANJE LOKALA, A SVE KONTROLIŠE I VOJSKA: U Italiji počeli sa radikalnim sprovođenjem mera protiv korone (FOTO)

Milica Ostojić, RIM - specijalno za "Novosti"

05. 10. 2020. u 23:09

КАЗНЕ ОД 400 ЕВРА, ЗАТВАРАЊЕ ЛОКАЛА, А СВЕ КОНТРОЛИШЕ И ВОЈСКА: У Италији почели са радикалним спровођењем мера против короне (ФОТО)

Foto: AP

MASKE na licu i na otvorenom u čitavoj Italiji, sa distancom najmanjom od jednog metra.

To važi za sve osim za decu mlađu od 6 godina, posebno za one koji se okupljaju na zabavama u barovima i lokalima poznatim po noćnom životu. I ko ne bude hteo da shvati na vreme odmah na licu mesta biće mu uručena kazna od - 400 evra.

Novi Dekret o pojačanim merama u Italiji stapa na snagu sutra, odmah nakon obraćanja Parlamentu ministra Zdravlja Roberta Sperance. On će objasniti neohodnost pojačanja antikovid mera, da se ne bi reagovalo kasno kao što se dogodilo u nekim zemljama EU, a kao što se dogodilo i u Italiji kada su na kratko bile otvorene diskoteke.

Drugi potez koji je predložio Naučno-tehnički Komitet jeste ograničenje broja osoba i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, na ceremonijama, slavljima kao što su venčanja, pa čak i na sahranama, jer se u Italiji upravo tako raširio korona virus i stvorena su brojna žarišta.

Da se ne bi ponovo zatvorila Italija, jer je ekonomija već na kolenima, ide se na dodatne mere, Vlada razmatra predlog da se barovi i restorani zatvaraju u 23 sata i da se zabrani prodaja pića izvan mesta za sedenje i vremena propisanog od opštine.

Foto: AP

U pomoć u održavanju propisanog reda već je stiglo i pojačanje. Osim policije, karabinijera, finansijske policije stigla je i vojska.

Da je to tačno pokazuje primer Rima za ovaj vikend, više stotinu kazni uručeno je onima koji su zatečeni bez maski na licu i nisu poštovali mere distance 400 evra, a ako platiš u roku od 5 dana kazna se redukuje na 280 evra. U Italiji se zna, ako je ne platiš stigne od Finansijske agencije za kontrolu ona za koji mesec utrostručena, ili sledi oduzimanje dobara u toj vrednosti.

Samo za vikend u Rimu kažnjeno je 13 vlasnika takvih lokala poznatih po okupljanju mladih, jer nisu kontrolisali dovoljno sporovođenje mera. Jedan lokal je i zatvoren na pet dana jer je već imao opomenu, kažnjen je i zbog toga što su u kuhinji nađeni radnici bez maske na licu.

Foto: AP

Nove odredbe važe, za sada, do 31. januara 2021, rok identičan onom za produženje vanrednog stanja u Italiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)