ITALIJANI U PANICI ZBOG JESENJEG TALASA KORONE: Počinju masovna testiranja dece u školama, haos pravi i nestašica u apotekama

Milica Ostojić/Rim

02. 10. 2020. u 13:18

SA 2.548 novih pozitivnih 1. oktobra, a taj broj je zabeležen još 23 aprila kada je Italija bila kompletno zatvorena, sa uvećanjem broja preminulih od 16 u sredu na 24 juče, uz uvećanje broja smeštenih u bolnicama na terapiji i sa više od 900 škola u kojima su nađeni zaraženi učenici, Italija se sprema za dodatne mere o kojima će se odlučivati na nacionalnom nivou iako sa predlozima pojedinačnih regiona, prateći dnevni razvoj Kovida.

ИТАЛИЈАНИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ЈЕСЕЊЕГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Почињу масовна тестирања деце у школама, хаос прави и несташица у апотекама

Foto: Tanjug/AP

       Danas alarmira region Lacio koji nikada od početka pandemije nije imao tako uvećan broj zaraženih (265) i predsednik Regiona Nikola Zingareti traži uvođenje nove mere - nošenje maski i na otvorenom.

       Uz ovakvu nevolju ide i haos u nedostatku vakcina za grip i kašnjenje u isporukama od strane farmaceutskih kuća ili u kašnjenju sa porudžbinama, a sada se najavljuje alarm od gripa i po stanovnike mlađe od 65 godina, granica koja se pominjala kao obavezna za vakcinisanje. Apoteke će od 15 oktobra moći da prodaju vakciju i za osobe koje nisu obavezne a žele da je prime, između 18 i 59.

      Naime, smatra se da je starosna granica i onih između 40 i 50 godina ne manje rizična jer je to svet koji je socijalno veoma aktivan, a takvih je 11 miliona u Italiji, odvesti decu u školu, ići na posao, da ne pominjemo izlazak u restoran ili bar, sve su to mogućni veliki prenosioci kako virusa tako i obolenja od gripa, sa simptomima koji se mogu, dok se ne dokaže drugačije, identifikovati sa onima Kovida.

      Zbog neverovatnog uvećanja pozitivnih u školama i ne samo u višim razredima ili srednjim, od utorka se u Laciju počinje sa testom i kod najmlađih, od vrtića pa na dalje, uzimaće se ujutru uzorak pljuvačke a rezultat će stizati iz autorizovanih laboratorija uveče. 

      Predsednik regiona Lacio poziva na individualnu odgovornost da se ne bi stiglo do parcijalnog regionalnog zatvaranja kako je zatražio guverner Kampanije Vinćenco De Luka, koji je već uveo nošenje maski na otvorenom, skraćivanje vremena konzumiranja alkohola osim u restoranima sa mestima za sedenje na distanci, zabranjena su slavlja i okupljanja kako na javnim mestima tako i u privatnoj organizaciji, sa maksimalnim učešćem do 20 osoba.

Predsednik regiona Lacio Nikila Zingareti potpisao je naredbu da je od sutra, 3 oktobra, obavezno nošenje maski na otvorenom na teritoriji čitavog regiona izuzevši decu ispod 6 gidina i one koji se bave sportskom aktivnišću na otvorenom, sa obaveznom socijalnom distancom od najmanje dva metra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon