INSTITUT „GAMALEJA“: Proizveo aparat za otkrivanje virusa u vazduhu

Novosti online

02. 10. 2020. u 22:12

ИНСТИТУТ „ГАМАЛЕЈА“: Произвео апарат за откривање вируса у ваздуху

Foto: AP

INSTITUT „Gamaleja“ je proizveo aparat koji je sposoban da prepozna do 86 patogena u vazduhu, uključujući korona virus SARS-KoV-2 , rekao je šef laboratorije za translacionu biomedicinu Artem Tkačuk.

„Uređaj može da prepozna u vazduhu do 86 patogena bioloških agenasa potpuno drugačije prirode: viruse, bakterije i toksine“, rekao je on. Naučnici su na projektu aparata radili od 2015. godine. Njegova pozitivna osobina je što može automatski da radi u stalnom režimu 24 sata sedam dana u nedelji.

Kompleks u realnom vremenu nadgleda višak opasne koncentracije supstance u vazduhu. Signal se prima u roku od nekoliko sekundi. Posle toga se pokreće dubinska analiza uzorka koja određuje vrstu patogena.

„Pošto sada postoji hitna potreba za dijagnostikom i brzim otkrivanjem opasnih zaraznih bolesti kao što je SARS-koV-2, uređaj će uskoro biti ispitan i spreman za masovnu serijsku proizvodnju“, rekao je šef laboratorije.

Aparat će biti postavljen u oktobru na metro stanicama i aerodromima na oko 100 lokacija.

Programer je objasnio da uređaj pokriva površinu od najmanje sto kvadratnih metara i može se direktno povezati sa ventilacionim sistemima. To mu omogućava da analizira sastav vazduha u velikim zgradama ili prostorijama.

Planirana je proizvodnja velikih, stacionarnih uređaja i malih, kompaktnih, koji mogu da stanu u kofer.

Tkačuk navodi da proizvodni kapaciteti omogućavaju da svi zainteresovani mogu da kupe aparat i da su strane kolege izrazile interesovanje. Međutim, zbog kovida 19, može doći do poteškoća u isporuci i ugradnji aparata.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)