RAT NA KAVKAZU: Masakr Azerbejdžanaca za PET dana izgubili 4.200 vojnika, 226 tenkova i OT, 113 dronova (VIDEO)

Tanjug

02. 10. 2020. u 09:00 >> 23:09

U KARABAHU se jutros vode žestoke borbe, azerbejdžanska vojska zauzela je niz strateških kota na liniji dodira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

РАТ НА КАВКАЗУ: Масакр Азербејџанаца за ПЕТ дана изгубили 4.200 војника, 226 тенкова и ОТ, 113 дронова (ВИДЕО)

Foto: EPA

- Počev od noći 2. oktobra, rano ujutro se nastavljaju žestoke borbe. Nastavljene su vojne operacije. Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo.

Grafika VN

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika. Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

Grafika VN

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

23:09 Jermenske snage oborile dva drona u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu su oborene dve azerbejdžanske bespilotne letelice, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan.

"Nastavlja se sa uništavnjem", dodao je on.

(rs.sputniknews.com)

22:40 Ogromni gubici Azerbejdžana u ljudstu i tehnici

U dosadašnjim sukobima azerbejdžanske snage pretrpelu su gibitke od 4.200 vojnika (poginulih i ranjenih), 226 tenkova i oklopnih transportera, 113 dronova, 13 helikoptera, 11 aviona, najmanje jednu bateriju BM-30 smerč...

22:35 Minsk grupa:Prekinuti neprijateljstva, zaštiti civile

Kopredsedavajući Minsk grupe u okviru OEBS-a, koju čine Francuska, SAD i Rusija, najoštrije su osudili kontinuirano nasilje u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i nasilje usmereno na ciljeve na teritoriji Jermenije i Azerbejdžana i izrazili zabrinutost zbog izveštaja o povećanju broja civilnih žrtava.

U saopštenjun se ističe da ciljanje i pretnja civilima nije prihvatljiva ni u kakvim okolnostima.

Kopredsedavajući Minsk grupe hitno pozivaju na trenutni prekid neprijateljstava i nastavak pregovora, u pozitivnoj atmosferi i bez preduslova, navodi se u saopštenju.

21:35 Azerbejdžanski gubici- 1.240 vojnika izbačeno iz stroja, uništeno 45 tenkova i transportera

PREDSTAVNIK za medije jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je na brifingu za novinare da je na azerbejdžanskoj strani za dan poginulo 540 ljudi, a ranjeno više od 700.

Foto: Tviter MO Azerbejdžana

Prema njegovim rečima, uništeno je 45 oklopnih vozila i šest aviona, tri helikoptera i šest bespilotnih letelica.

rs.sputniknews.com

21:24 Azeri pogodili bolnicu i civilne zgrade

Azerbejdžan je ponovo bombardovao glavni grad Nagorno-Karabaha Stepanakert.

Pogođena je vojna bolnica i dva solitera.

20: 50 Uništeni avioni na zemlji!

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je da je uništilo još azerbejdžanskih aviona.

Portparol MO Artsrun Hovhanisjan izjavio je da su jermenske snage ovaj put avione uništile do su bili na tlu!

20: 35 Koliko aviona ima Azerbejdžan

Prema informacija koje kruže društvenim mrežama azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo ima samo 49 od 91 aviona:

MiG-29S x 13; MiG-29UB x 3; Su-25 x 26; Su-25BM x 7; Su-25UB x 5; L-39C x 28; MiG-21SM x 3; Su-17M4 x 4; Su-24MR x 2;

18:15 Erdogan: Borba će trajati sve dok NKarabah ne bude oslobođen

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i danas je ponovio da njegova zelja u svakom smislu podržava Azerbejdžan u borbi protiv, kako kaže, jermenske okupacije Nagorno-Karabaha.

"Ova borba će trajati sve dok Karabah ne bude oslobođen od okupacije", poručio je Erdogan u Konji.

Povodom aktuelne situacije u svetu Erdogan je rekao da je jasno da se svet nalazi na prekretnici u kojoj se Turska pokušava udaljiti iz novog globalnog poretka, baš kao što joj je to urađeno stoleće ili pola stoleća ranije, prenosi agencija Anadolija.

“Obratite li pažnju, videćete da se najveće krize u svetu dešavaju sve oko Turske. Spajanjem tačaka kriza koje se pružaju od Sirije, preko Mediterana, do Kavkaza, dobijete sliku pokušaja opsade Turske. Takve igre smo videli i pre", rekao je Erdogan.

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/Depositphotos

S jedne strane, kako je naveo, Turska je branila celovitost države i jedinstvo naroda, a s druge, pravila je korake koji razbijaju pokušaj opsade Turske.

On je kazao kako neće dozvoliti pojavu bilo kakve sigurnosne pretnje po Tursku i da u tom kontekstu svako područje može biti poprište vojne operacije ako na njemu postoji neka pretnja.

17: 42 Zarobljen još jedan azerbejdžanski transporter

Na društvenim mrežama prikazne su fotografije zarobljenih azerbejdžanskih transportera.

Jermenske snage ojačane su za još jedan BTR-82A.

17:33 Pašinijan: Ne povlačimo se dok su tu plaćenici iz Sirije

Umešanost sirijskih plaćenika ku sukob u Nagorno-Karabahu onemogućava povlačenje jermenskih snaga iz regiona, izjavio je danas jermenski premijer Nikol Pašinijan.

"Teroristi sa Bliskog istoka bore se na strani Azerbejdžana, čiji je sponzor Turska. Kako neko sada može da predloži da stanovništvo Nagorno-Karabaha ostane nezaštićeno od terorista i ekstremista", upitao je Pašinijan u intervjuu za kanadsko izdanje "Globe and Mail".

Naglasio je da je primirje moguće samo ako se "Turska povuče sa Južog Kavkaza", prenosi agencija RIA Novosti.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Moskva zabrinuta zbog informacija o premeštanju militanata ilegalnih oružanih grupa, posebno iz Sirije i Libije, u Nagorno-Karabah.

17:11 Azerbejdžansci pogodili most u Nagorno-Karabahu, umalo da stradaju civili

Na društvenim mrežama pojavio se snimak za koji se tvrdi da predstavlja azerbejdžansko bombardovanje most u Nagorno-Karabahu.

17:04 Jerevan: U granatiranju ranjeno 10 osoba spasilačke službe NK

Najmanje 10 zaposlenih u Spasilačkoj službi Nagorno-Karabaha ranjeno je danas kada su azerbejdžanske snage granatirale Stepanakert, javio je Informativni centar jermenske vlada.

Njihovi životi nisu u opasnosti, naveo je Informativni centar, preneo je TASS.

Zgrada Spasilačke službe delimično se srušila, zidovi su se urušili, a automobili parkirani u blizini su oštećeni, dodao je Informativni centar.

16:10 Merkelova: Primirje jedini put ka mirnom rešenju sukoba u Nagorno-Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je nemoguće vojnim sredstvima postići mirno rešenje konflikta u Karabahu.

„Mi se u Evropskoj uniji, naravno, zalažemo za uvođenje primirja. Jedini način je da se ovo pitanje rešava mirnim putem a ne vojnim metodama“, izjavila je Merkelova nakon samita lidera Evropske unije u Briselu.

(rs.sputniknews.com)

15:47 Azerbejdžanci koriste kineske dronove za lokaciju Jermenske PVO

Na društvenim mrežama pojavile su se slike navodnih kinskih dronova FN-98 na aerodromu u Azerbejdžanu koji se navodno koriste kao imitacija (AN-2) aviona da bi privukli jermensku PVO a potom izraelskima dronovima Harop dejstvovali po njoj.

15:40 Krvav sukob se nastavlja: Jermeni zasuli mitraljeskom vatrom azerbejdžanske vojnike

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sukoba pešadije dve zaraćene strane. Azerbejdžanski vojnici zahvaćeni su mitraljeskom vatrom dok se povlače.


15:13 Erdogan se nada da će Baku nastaviti ofanzivu u Nagorno-Karabahu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se nada nastavku ofanzive azerbejdžanske vojske i „oslobađanju svih okupiranih zemalja u Karabahu“.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

14:53 Jermenija povukla ambasadora iz Izraela

Jermenija je povukla svog ambasadora iz Izraela kao čin protesta jer Izrael postaje jedan od glavnih snadbevača oružja Azerbejdžanu.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

14:44 Jerevan: Oborili smo pet aviona i tri helikoptera azerbejdžanskih snaga

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je vojska Nagorno-Karabaha danas oborila još pet aviona i tri helikoptera vazduhoplovnih snaga Azerbejdžana.

„Preciznim udarima jedinica armije odbrane Nagorno-Karabaha oko 16 časova (14 po srednjoevropskom vremenu) oboreno je pet neprijateljskih aviona i tri helikoptera“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.


14:33 Azerbejdžanska vojska uništila jermensku vojnu tehniku

Oružane snage Azerbejdžana nastavljaju da uništavaju snage i sredstva jermenske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:42 Ranjeni novinari se vratili u Francusku

Novinari francuskog „Monda“, koji su ranjeni tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, vratili su se u Francusku, saopštila je portparolka jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Ana Nagdaljan.

„Francuski novinari odleteli su kući specijalnim francuskim letom“, saopštila je Nagdaljanova Sputnjiku.

13:35 Vojska Jermenije proglasila punu borbenu gotovost

Vojne jedinice Jermenije stavljene su u punu borbenu gotovost, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane ove zemlje.

- U uslovima ratnog stanja, vojne jedinice Jermenije stavljene su u punu borbenu gotovost. U kasarnama su postavljeni prihvatni punktovi za ljudstvo i tehniku. Jedinice su opremljene i zauzimaju odbrambena područja - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:18 Karabah zapretio „srazmernim odgovorom“ Azerbejdžanu nakon napada na Stepanakert

Portparol predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan zapretio je Azerbejdžanu „srazmernim odgovorom“ nakon napada na prestonicu Stepanakert.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

13:01 Uspešno evakuisani novinari "Monda"

Dva novinara francuskog lista „Mond“, koji su ranjeni u Nagorno-Karabahu, evakuisani su iz Stepanakerta, javila je agencija AFP pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Francuske.

- Oni su napustili Stepanakert i nalaze se u procesu evakuacije - saopštilo je Ministarstvo.

12:51 EU šalje humanitarnu pomoć u Karabah

Evropska unija izdvaja hitnu humanitarnu pomoć stanovništvu pogođenom sukobom u Nagorno-Karabahu sa obe strane kontakt linije, saopštio je na Tviteru evropski komesar za upravljanje kriznom Janez Lenarčič.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

12:45 Azerbejdžanska vojska napala Stepanakert

Jermenski ministar odbrane objavio je da je u toku velika azerbejdžanska ofanziva na glavni grad regije Nagorno Karabaha, Stepanakert, ali nije objavljeno konkretno o kakvoj vrsti napada se radi i koju vrstu naoružanja koristi Azerbejdžan.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

12:31 Karabah: Uništen azerbejdžanski tenk

Armija odbrane Karabaha saopštila je da je uništila oklopnu tehniku neprijatelja. U pitanju je tenk T-90, saopštio je portparol Ministarstva odbrane zemlje Arcrun Ovanisjan.

- Evo ga T-90. Momci su ga lako pogodili. Nažalost, nisam mogao da priđem bliže, pošto su pucali - napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

12:27 Turci poslali u Nagorno-Karabah hiljade plaćenika iz Sirije

Turska je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

- Znamo da je Turska obučila i prebacila hiljade plaćenika i terorista iz okupiranih područja na severu Sirije. Ti plaćenici i teroristi danas se bore protiv Jermena. Mnogi od njih nisu ni znali zašto ih je Turska smestila u Azerbejdžan - rekao je Pašinjan u intervjuu za francuski list „Figaro“.

Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

12:20 Oboren još jedan azerbejdžanski avion

Sistemi protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha oborili su danas avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva, napisala je na svom Fejsbuk nalogu portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

11:24 Jerevan spreman na saradnju sa OEBS-om o Karabahu

Jerevan je spreman da sarađuje sa Minskom grupom OEBS-a na obnavljanju prekida vatre u Karabahu, navodi se u saopštenju jermenskog Ministarstva spoljnih poslova.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

10:10 Novinari ponovo pod paljbom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana Lejla Abdulajeva saopštila je na Tviteru da su se lokalni i međunarodni novinari našli pod paljbom oružanih snaga Jermenije u selu Gapanli u Terterskoj oblasti.

10:00 Jermenija objavila snimak uništavanja azerbejdžanskog helikoptera u Nagorno-Karabahu

Jermensko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak navodnog uništavanja helikoptera Oružanih snaga Azerbejdžana.

Ministarstvo je saopštilo da su helikopter u četvrtak oborile snage Armije odbrane Karabaha.​

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:55 Uništena jermenska tehnika i vojnici

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak napada na jermenske vojnike i vojnu tehniku.

Ministarstvo nije navelo mesto ni vreme kada je napad izvršen.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:50 Još 54 vojne žrtve u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane odvojenog regiona Nagorno-Karabah izvestilo je danas o još 54 vojne žrtve, čime je ukupni broj poginulih u ovoj oblasti dostigao 158, javio je Interfaks.

Portparol jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavio je da su sukobi nastavljeni i jutros i da su jermenske protivvazdušne snage oborile avion i dron azerbejdžanskog vazduhoplovstva. Portparol je rekao da su letelice oborene u 7.55 časova u severoističnom delu Nagorno-Karabaha, prenio je TASS.

- Borbe se nastavljaju duž čitave linije fronta. Neprijatelj nije uspeo da se probije kroz liniju fronta u nekoliko pravaca - izjavio je Stepanjan.

09:15 Jermenija pokušava da prebaci ranjene francuske novinare u Jerevan

Portparolaka Ministarstva spoljnih poslova Jermenije Ana Nagdala saopštila je Sputnjiku da se radi na prebacivanju francuskih novinara, koji su juče ranjeni tokom borbi u Nagorno-Karabahu, u Jerevan.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

09:07 Jermenija oborila četiri azerbejdžanska drona

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u četvrtak uveče da su jermenske snage uništile četiri protivnička drona iznad Jermenije.

On je ranije rekao da su iznad dve oblasti uočene četiri bespilotne letelice i da su jermenske snage uništile tri, usredsredivši se potom na neutralizaciju i četvrtog.

- I četvrti dron je uništen - napisao je sinoć Pašinjan na Fejsbuku.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

08:23  Vojska Azerbejdžana: Oslobodili smo visoravan oko Madagiza

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su u toku noći i ujutru 2. oktobra borbena dejstva nastavljena u različitim pravcima fronta. U pravcu Agdare, azerbejdžanske trupe „oslobodile su visoravni oko Madagiza od neprijatelja i kontrolišu ovu teritoriju“.

Ministarstvo navodi da su u pravcu Džebrail-Fizulija azerbejdžanske trupe „slomile otpor neprijatelja, prisilile ga da se povuče i uspele da krenu napred“.

Takođe se dodaje da je pravac prema planini Murov takođe pod kontrolom azerbejdžanskih trupa.

Ministarstvo ističe da je u toku noći uništeno pet oklopnih transportera i vozila, tri vojna objekta i veliki broj vojnika.

08:15 Evropska unija poziva na prekid nasilja u Karabahu

Evropska unija poziva na hitan prekid eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu i povratak na politički dijalog, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nakon prvog dana samita Evropske unije.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

07:42 Jermenija: Uništili smo azerbejdžanski avion i dron

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan saopštila je da su jermenske snage uništile u Karabahu avion i bespilotnu letelicu azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

- Danas su u 7.55 (5.55 po srednjoevropskom vremenu) jedinice jermenskih snaga PVO u severoistočnom pravcu kontakt linije oborile jedan neprijateljski avion i bespilotnu letelicu - napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Ona je navela da se borbena dejstva nastavljaju duž cele linije fronta.

- Pokušaji neprijatelja da probije odbranu naših trupa bili su osujećeni - dodala je portparolka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

PAŽLJIVO PRATIMO SITUACIJU IAEA: Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama