SINOĆ SE ODVIJALA PRAVA DRAMA U SVEMIRU: Kosmonauti pobegli u „čamce za spasavanje“, prema njima leteo ubitačni "projektil"

Novosti online

23. 09. 2020. u 11:22

KOSMONAUTI na Međunarodnoj svemirskoj stanici bili su primorani da izvedu manevre kako bi izbegli delove rakete koji su leteli ka njima.

СИНОЋ СЕ ОДВИЈАЛА ПРАВА ДРАМА У СВЕМИРУ: Космонаути побегли у „чамце за спасавање“, према њима летео убитачни пројектил

Foto: Depositphotos

Tri člana posade, ruski kosmonauti Anatolij Ivanišin i Ivan Vagner, zajedno sa američkim astronautom Krisom Kasidijem, upalili su motore i započeli manevar, a potom su zauzeli mesta u svemirskom brodu Sojuz, u slučaju da nešto pođe po zlu i moraju da napuste stanicu.

Priprema za napuštanje broda je opasna i na okeanima, a kamoli u svemiru, 420 km iznad zemlje dok putujete brzinom od 27.568 kilometara na čas, piše Raša Tudej.

Na sreću, sve je prošlo u najboljem redu i potencijalna katastrofa je izbegnuta, što je potvrdio šef NASA-e Džim Bridenstajn, koji je iskoristio priliku da skrene pažnju na opasnost koju predstavlja svemirsko smeće.

Džonatan MekDauel, astronom Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku potvrdio je da je objekat koji je prinudio ovaj najnoviji manevar ostatak japanske rakete H-2A F40.

Deo ove rakete putovao je brzinom od 52,560 kilometara na čas. Poređenja radi, metak putuje brzinom od približno 2.736 kilometara na čas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna