TIHANOVSKA NEĆE IZ SAVEZA: Nije tačno da želim udaljavanje od Moskve

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

20. 09. 2020. u 22:32

DRUGOPLASIRANA na beloruskim predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska, koja sada kao lider opoziciju predstavlja iz inostranstva, ponovo je promenila svoj stav o odnosu sa Rusijom.

ТИХАНОВСКА НЕЋЕ ИЗ САВЕЗА: Није тачно да желим удаљавање од Москве

Foto RBC.RU

U intervjuu ruskoj agenciji RBK, izjavila je da "u njenom programu nije izlazak iz saveza sa Rusijom, niti derusifikacija zemlje". Tihanovska objašnjava da, "ako se negde i pojavila informacija o tome da želi udaljavanje od Rusije, to nije tačno". Protiv Rusije, kaže, nema ništa.

U intervjuima koje je davala zapadnim novinarima, Tihanovska je ranije govorila da želi da sa Rusijom ostane u dobrim susedskim odnosima, ali da glavnu perspektivu vidi u jačanju veza sa Zapadnom Evropom.

Opozicionerka Svetlana Tihanovska, Foto bel.by

Ona se ponaša kao da ne zna da je sa njenog izbornog sajta naknadno uklonjen deo gde se upravo govorilo da treba izaći iz integracija sa Rusijom. Taj segment o udaljavanju Belorusije od Rusije potpisuje proevropska beloruska opozicija, to jest, predstavnici sedam političkih organizacija koje su kasnije ušle u Koordinacioni savet beloruske opozicije.

Na pitanje novinara da li podržava zahteve za derusifikacijom, preciznije, da ruski više ne bude ravnopravan sa beloruskim kao službeni jezik, Tihanovska je odgovorila da to ne može da komentariše i da u rešavanju takvih pitanja treba da učestvuje narod Belorusije.

NIJE PREDSEDNICA

UPRKOS tome što je u Poljskoj i Litvaniji političari nazivaju novom predsednicom Belorusije, Svetlana Tihanovska tvrdi da se tako ne oseća. "Sebe ne pozicioniram kao predsednicu. Moj izborni program je sadržao tri tačke: izbori se moraju ponoviti, biti pošteni i transparentni, a na njima treba da se izabere predsednik Belorusije. Sa njim bi Putin mogao da pregovara, ako u meni ne vidi takvog čoveka", kaže ona.

Glavni režiseri beloruskih vikend-protesta više i ne kriju da svoje scenarije šalju iz Poljske, internetom. Komično zvuči to što oni diktiraju ne samo ponašanje nego i oblačenje demonstranata. Tako su im, recimo, u subotu sugerisali da žene izađu na ulice Minska doterane pred policajce.

Tihanovska je, iz inostranstva, hrabrila zemljake da u nedelju, u 14 sati, izađu na ulice prestonice Belorusije na takozvani Marš pravednosti.

MIP Belorusije je saopštio da je u subotu na protestima uhapšeno 430 osoba, od toga u Minsku 415. Istog dana, posle nekoliko sati, pušteno je 385 ljudi. Nedeljom se ženama pridružuju i muškarci, pa su i sukobi demonstranata i policije žustriji.

Tihanovska govori o tome kakva slika sa ovih protesta odlazi u svet i ističe da "će stići velika pomoć Zapada pošto se ukloni Lukašenko". Koliko će trajati taj rat nerava na ulicama Minska u Belorusiji niko ne može da predvidi, mada policija tvrdi da se broj učesnika smanjuje. Lukašenko, koga je osokolila podrška ruskog predsednika Vladimira Putina, ponavlja da mu ne pada na pamet da da ostavku, a kamoli da napusti zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!