BAJDEN PRETI BRITANIJI: Zbog Bregzita i Severne Irske

Tanjug

17. 09. 2020. u 12:24 >> 10:15

AMERIČKI demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden upozorio je Ujedinjeno Kraljevstvo da mora poštovati severnoirski mirovni sporazum pri izlasku iz Evropske unije ili u suprotnom neće biti američkog trgovinskog sporazuma.

БАЈДЕН ПРЕТИ БРИТАНИЈИ: Због Брегзита и Северне Ирске

Foto AP

"Ne možemo dozvoliti da sporazum na Veliki petak koji je doneo mir Severnoj Irskoj postane žrtva Bregzita", rekao je Bajden u tvitu.

"Bilo koji trgovinski sporazum između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva mora biti uslovljen poštovanjem Sporazuma i sprečavanjem povratka tvrde granice. Tačka", prenosi Rojters Bajdenove reči.

Džonson je predstavio zakonodavstvo kojim bi se razbili delovi sporazuma o Brgzitu koji se odnose na Severnu Irsku, optužujući EU za stavljanje pištolja na sto u trgovinskim pregovorima i pokušaj podele Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer tvrdi da Ujedinjeno Kraljevstvo mora imati sposobnost da prekrši delove sporazuma o Bregzitu 2020. godine koji je potpisao da bi podržao obaveze Londona prema mirovnom sporazumu na Veliki petak 1998. godine, kojim su okončane tri decenije separatističkog nasilja u Severnoj Irskoj između probritanskih protestantskih unionista i irskih katoličkih nacionalista.

EU navodi da bi svako kršenje sporazuma o Bregzitu moglo da potopi trgovinske pregovore i tako zakomplikuje granicu između Severne Irske koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva i Irske koja je članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu