TA PLANETA JE RUSKA! Moskva šalje misiju na "pakleni kamen", neće da zaostaju za Amerikancima

Novosti online

16. 09. 2020. u 17:05

MOSKVA planira da na Veneru pošalje sopstvenu misiju, pored planiranog zajedničkog poduhvata sa SAD - „Venera-D“.

ТА ПЛАНЕТА ЈЕ РУСКА! Москва шаље мисију на паклени камен, неће да заостају за Американцима

Foto: Depositphotos

To je izjavio šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, koji je istakao da je druga planeta od sunca "ruska", piše Raša Tudej.

Govoreći na izložbi "HeliRussia-2020", konvenciji posvećenoj ruskoj helikopterskoj industriji, Rogozin je najavio da Roskosmos planira da svoje napore usmeri na Veneru.

- Verujemo da je Venera ruska planeta, i ne smemo da zaostajemo - rekao je on, i dodao da su misije na Veneri deo vladinog programa istraživanja svemira za 2021-2030.

Prema trenutnim planovima, sledeća ruska ekspedicija na Veneru zakazana je za kraj ove decenije, kao zajednička misija Roskosmosa i NASA-e. Pored toga, Rusija razvija sopstveni program istraživanja Venere, koji će poslati najmanje tri istraživačka vozila na planetu.

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu iz Ujedinjenog Kraljevstva nedavno su objavili rad u kojem se pretpostavlja da oblaci na Veneri mogu biti naseljeni živim organizmima.

Istraživači su u atmosferi planete pronašli gas fosfin, supstancu koja je na Zemlji povezana sa živim organizmima. Kako stvari stoje, prisustvo tog gasa na Veneri ostaje neobjašnjeno.

Dmitrij Rogozin/Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

Što se tiče traženja života na drugim planetama, Venera je relativno nisko na listi. Iako slične veličine kao Zemlja, ima atmosferu koja se sastoji od 97 odsto ugljen-dioksida i prosečnu temperaturu od 464 stepeni Celzijusa. 1970. godine sovjetska sonda Venera 7 postala je prva svemirska letelica koja je uspešno sletela na drugu planetu i poslala podatke natrag na Zemlju. Nijedna druga zemlja nikada nije uspela da sleti na tu planetu.

- Naša zemlja je bila prva i jedina na Veneri. Naša oprema je bila tamo i sprovela je istraživanje. Generalno, to je pravi pakao - rekao je Rogozin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati