DRUGI TALAS "ŽUTIH PRSLUKA": Na vrlo tešku epidemiološku situaciju u Francuskoj nadovezao se socijalni bunt u više gradova

Stalni dopisnik iz Pariza Goran Čvorović

12. 09. 2020. u 09:20

USRED drugog talasa epidemije, "žuti prsluci" se danas vraćaju na ulice i kružne tokove.

ДРУГИ ТАЛАС ЖУТИХ ПРСЛУКА: На врло тешку епидемиолошку ситуацију у Француској надовезао се социјални бунт у више градова

Foto: AP

 Posle duge pauze, i oni najavljuju svoj "drugi talas" antisistemskog bunta.

U Parizu vlada napetost. Policija je zatvorila nekoliko važnih sektora, kao što su Jelisejska polja, trg Konkord, Trijumfalna kapija, prostor ispred skupštine, vlade, predsedničke palate, Bogorodičine crkve. Demonstranti će zato ići drugim pravcima, ali ima i onih koji već sada preko društvenih mreža najavljuju da će ići baš tamo gde se ne sme.

Naročito oštar u najavama bio je jedan od lidera pokreta Žerom Rodrigez, kome je teško povređeno oko tokom ranijih skupova. On je pozvao na potpunu građansku neposlušnost i odbijanje legitimisanja, a policajce nazvao "nacistima", zbog čega je protiv njega tužbu najavio ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Vlasti se pribojavaju i nereda, i nepoštovanja mera epidemijske zaštite. Darmanen je juče primio predstavnike policijskih sindikata, predstavljajući novu strategiju u borbi za očuvanje mira na ulicama. Novina su, između ostalog, policijski medijatori koji bi trebalo da pregovaraju s demonstrantima, kao i supervizori pri interventnim jedinicama, da bi se sprečila prekomerna upotreba sile. Upotreba famoznih gumenih metaka ogromnog prečnika od 40 milimetara kojima su mnogi povređeni tokom prethodnih skupova, i dalje je, međutim, dozvoljena.

VANREDNI SAVET ODBRANE

BROJ novoobolelih u samo jednom danu u Francuskoj je dostigao blizu 10.000, pa je juče zbog toga održana vanredna sednica Savet odbrane. Broj zaraženih za sada se ne održava na bolničke kapacitete, gde se nalazi nešto preko 5.000 pacijenata, sa oko 600 njih na respiratorima, ali predsednik Naučnog saveta Žan-Fransoa Delfresi očekuje da će se to promeniti početkom ili sredinom sledećeg meseca. Predsednik Makron je poručio da ne treba dramatizovati situaciju i da postoji razlika između naučne i političke reči.

U susret dvogodišnjici pokreta, "prsluci" ne očekuju odziv kao na početku, kada ih je bilo i do 300.000. Žerom Rodrigez ističe da bi bio zadovoljan i sa 25.000 okupljenih. Protesti su najavljeni i u Lionu, Marselju, Strazburu, Nici, Lilu, Tuluzu, Nantu.

Organizatori su, uz tešku ekonomsku situaciju, nezadovoljni i načinim kako vlada upravlja sanitarnom krizom. Zato očekuju da im se pridruže i nezadovoljni zdravstveni radnici, vlasnici restorana, oni koji ostaju bez posla. Već je najavljen dolazak protivnika nošenja maski, ali i vlasnika diskoteka koji još nemaju pravo da rade.

Statistički podaci pokazuju da je promet malih trgovina opao čak za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Razlog je korona, ali su neki protekle dve godine imali dosta štete zbog zatvorenih radnji svakog vikenda, upravo zbog - "žutih prsluka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba