SPALA KNJIGA NA DVA OPOZICIONARA: Drama na graničnom prelazu Aleksandrovka tokom bekstva Marije Kolesnikove u Ukrajinu

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

09. 09. 2020. u 00:20

NA belorusko-ukrajinskom graničnom prelazu Aleksandrovka juče u zoru se dogodila prava drama čiji su glavni akteri bili beloruski opozicionari.

СПАЛА КЊИГА НА ДВА ОПОЗИЦИОНАРА: Драма на граничном прелазу Александровка током бекства Mарије Колесникове у Украјину

Foto Tanjug

Iz Minska su u utorak emitovane savim protivrečne informacije o neformalnom lideru beloruske opozicije Mariji Kolesnikovoj, kao i o Antonu Rodnenjkovu i Ivanu Kravcovu. Svi su članovi Koordinacionog saveta opozicije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da je Marija Kolesnikova htela da pobegne u Ukrajinu kod svoje sestre i da su je graničari "pravilno zadržali". Ona je sada u beloruskom zatvoru.

Lukašenko je izjavio da Belorusija traži od Ukrajine da se dvojica opozicionara koji su bili sa Kolesnikovom u automobilu, a uspeli su da pređu granicu, vrate u zemlju. Po verziji iz Minska, predstavnik granične policije Belorusije tvrdi da su Kolesnikovu iz automobila izbacili njeni saputnici.

Na drugoj strani, vlasti Ukrajine, tačnije zamenik ministra policije Anton Geraščenko, tvrde da je Kolesnikova pocepala beloruski pasoš jer nije htela da je deportuju iz domovine. I istomišljenici Kolesnikove objašnjavaju da ona uopšte nije nameravala da ode iz Belorusije.

Interesantno je da su u Minsku u utorak ujutro saopštili da je beloruska opozicionarka Marija Kolesnikova za koju se u ponedeljak tvrdilo da je oteta u centru Minska, prešla u Ukrajinu u četiri sata ujutru. Pre toga je agencija BelTa javila da je Marija Kolesnikova pokušala nezakonito da pređe granicu sa Ukrajinom pa su je pogranični organi zadržali.

UPORNI Protesti opozicije u Belorusiji ne posustaju, Foto Tanjug

Neshvatljivo je da beloruske vlasti nisu mogle da od četira sata ujutro pa do podne usklade informacije o troje opozicionara koji su se našli na granici sa Ukrajinom već se pojavilo više verzija što samo pravi informativnu zbrku i pojačava sumnju da su vlasti htele da se otarase opozicionara.

Od sedmoro članova Koordinacionog saveta u Minsku je ostalo samo dvoje, dobitnica Nobelove nagrade za knjiženost Svetlana Aleksijevič i Maksim Znak.

Drugoplasirana na poslednjim izborima Svetlana Tihanovska se sada nalazi u Vilnjusu, bivši ministar kulture Belorusije Pavel Latuško pobegao je u Poljsku.

LUKAŠENKO: PREDUGO SAM NA VLASTI

U razgovoru sa ruskim novinarima Lukašenko je kazao da je svestan da je dugo na vlasti.

- Da, možda sam malo duže ostao - rekao je beloruski predsednik.

Ali uprkos tome on ne namerava da ode jer smatra da bi opozicija tada počela da se sveti ljudima koji su do sada sarađivali sa njim.

Što se tiče aktivnosti opozicije do sada je najvažniji čovek bila upravo Marija Kolesnikova koja je bila stalno sa demonstrantima, davala je intervjue stranim medijima pa su nju i smatrali liderom, mada ona formalno to nije bila. Marija Kolesnikova je po profesiji profesor flaute. Osim beloruskog državljanstva ima stalni boravak u Nemačkoj. Bila je u izbornom štabu bankara Viktora Babarika, koga su vlasti uhapsile jer nije mogao da dokaže poreklo velike sume novca. Inače Viktor Babariko je bio direktor banke čije akcije imao ruski "Gasprom" pa su mnogi zbog toga govorili kako je on čovek Moskve. Dobro je poznato da je predsednik Lukašenko mesecima ratovao sa "Gaspromom" da bi na kraju dogovorio sa Amerikancima da od njih kupuje energente.

Očigledno je da beloruske vlasti smatraju da će lakše demoralisati demonstrante ako u Minsku ne budu njihovi lideri.Bez obzira na to što je Lukašenko pre izbora sa podsmehom govorio o "nesretnim ženama" pokazalo se da su mu one veliki problem jer su baš žene u velikom broju izašle na ulice da demonstriraju protiv "večnog Lukašenka" koji je na vlasti 26 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna