EU uvodi sankcije za 31 beloruskog zvaničnika

Tanjug

07. 09. 2020. u 15:08

EVROPSKA unija planira da do sredine septembra uvede ekonomske sankcije 31 beloruskom zvaničniku, uključujući ministra unutrašnjih poslova, rekla su trojica evropskih diplomata, prenosi Rojters.

ЕУ уводи санкције за 31 белоруског званичника

Foto Deposiphotos

Gotovo mesec dana od početka masovnih protesta zbog rezultata predsedničkih izbora na kojima je sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko ponovno proglasio pobedu, EU planira da uvede sankcije i podrži pozive na nove izbore.

-Prvobitno smo dogovorili 14 imena, ali mnoge države misle da to nije dovoljno. Sada smo postigli konsenzus o još njih 17-rekao je evropski diplomata. On je naveo da je reč o visokim zvaničnicima odgovornim za izbore i nasilje protiv demonstranata.

Ministri spoljnih poslova EU zatražili su prošlog meseca u Berlinu političku podršku za sankcije beloruskim zvaničnicima, uključujući zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine.

Grčka i Kipar, koji traže odvojene sankcije za Tursku zbog spora na istočnom Sredozemlju, još treba da daju podršku sankcijama beloruskim zvaničnicima.

Diplomatski izvori su rekli da bi te dve zemlje mogle iskoristiti davanje podrške sankcijama beloruskim zvaničnicima kako bi osigurale strože sankcije za Tursku.

Imena beloruskih zvaničnika koji će biti na spisku za sankcije još se mogu dodavati i uklanjati sa spiska, ali diplomati navode da bi formalni dogovor mogao da bude postignut 21. septembra na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova EU. Sankcije bi trebalo da stupei na snagu 22. septembra.

Litvanija, Letonija i Estonija već su nametnule sankcije beloruskim zvaničnicima krajem avgusta.

Za razliku od liste baltičkih zemalja, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko neće biti na spisku EU za uvođenje sankcija.

Nemačka, koja trenutno predsedava EU, traži više vremena za dijalog i želi da ostavi mogućnost da Lukašenko kasnije bude stavljen na spisak zvaničnika Belorusije kojima će EU uvesti sankcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi