DOG FAJT MAČKE I MIŠA: Šta je iza rusko-američkih vazduhoplovnih incidenata

V. N.

07. 09. 2020. u 09:35

ДОГ ФАЈТ МАЧКЕ И МИША: Шта је иза руско-америчких ваздухопловних инцидената

Foto: Printskrin

IAKO su ruski mediji i Ministarstvo odbrane pozdravili najnovije uspešno presretanje tri američka bombardera B-52 iznad Crnog mora u petak, u koje je bilo uključeno osam ruskih lovaca, novi izveštaj "Forbsa" kaže da Pentagon koristi takve incidente presretanja nad Istočnom Evropom kao "zamku" radi dobijanja dragocenih podataka o letu na naprednim senzorima i komunikacionoj opremi ruskih lovaca.

Zanimljivo je da se u članku "Forbsa" primećuje da bi Rusija u stvari mogla isto to da učini Amerikancima u istim incidentima podmećući im lažne parametre i prateći letove špijunskih aviona koji nadgledaju presretanja. "Forbs" piše da svojevrsne nebeske drame pomno nadgledaju obaveštajne službe dveju zemalja i da igra mačke i miša treba da posluži da suprotstavljene strane predvide postupke u slučaju pravog sukoba.

Prvi incident se zbio 28. avgusta kada je bombarder "B-52 stratofortres" u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora našao ispod krila lovca Su 27. Rus je preleto toliko blizu bomardera da su njegovi motori bukvalno" rastresli" američku posadu.

Američki zvaničnici su uložili protest zbog "nepotrebnog" uznemiravanja, ali su nastavili sa letovima. Sličan scenario ponovljen je i u petak, 4. septembra. Izveštaj opisuje da su se u trenutku kada su se ruski lovci približavali blizu B-52, čak navodno ograničavajući njegovo kretanje i prilazeći na samo 100 stopa, dva američka aviona za elektronsko-obaveštajnu službu "Rivet Džoint" nalazila su se u blizini i beležila podatke o avionu Su-27.

Na kraju su umrežila dragocene obaveštajne podatke o ruskom protivvazdušnom odgovoru i tehnologiji.

Kako nastavlja "Forbs" i u subotu je barem jedan B-52 proleteo kroz Ukrajinu i došao na obalu Crnog mora na samo nekoliko kilometara od ruskih snaga na poluostrvu Krim. Dve druge posade B-52 vežbale su nad Ukrajinom otprilike u isto vreme. Nejasno je da li su sve trojica letela istim kolosekom u blizini Krima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sale

07.09.2020. 09:56

A Rusi su verovatno blesavi i neznaju za takvu mogućnost pa zato koriste starije tipove aviona Su-27 i Su-30 da bi ih presreli...jeste ikad čuli da su te avione presreli Su-57 ili čak Su-35? Plus presretanje izviđačkog aviona ili letećeg autobusa B52 uopšte ne zahtevaju neke spektakularne manevre koji bi Amerima baš nešto i reklo. A gospoda Ameri nebi imali uopšte nikakvog razloga da se žale kad nebi čačkali mečku na Ruskoj granici. Ko ih tamo zvao, hiljade kilometara od njihove lepe kuće?