NEĆE BITI PREGOVORA SA ANKAROM: Grci demantovali generalnog sekretara NATO

Novosti onlajn

04. 09. 2020. u 00:48

ATINA je u četvrtak negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu, koje je nekoliko sati ranije najavio generalni sekretar NATO.

НЕЋЕ БИТИ ПРЕГОВОРА СА АНКАРОМ: Грци демантовали генералног секретара НАТО

Foto: Depostitphoto

- Informacije o navodnim tehničkim pregovorima u NATO-u ne odgovaraju stvarnosti - saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak uveče.

Po "tvitu" generalnog sekretara NATO-a, Grčka i Turska, članice Alijanse, "dogovorile su se da započnu tehničke pregovore u NATO-u", s ciljem sprečavanja bilo kakvih daljih incidenata u istočnom Mediteranu, gde se turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova nalazi u grčkim vodama od 10. avgusta.

- Imamo u vidu nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju. Međutim, deeskalacija će se dogoditi samo trenutnim povlačenjem svih turskih brodova iz epikontinentalnog pojasa Grčke - dodalo je Ministarstvo.

Od 10. avgusta Ankara drži svoj svoj istražni brod "Oruc Reis" (Barbarosa) i svoju pratnju ratnih brodova kako bi se obavila istraživanja kod grčkog ostrva Kasteloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljovodonicima.

Krajem avgusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa Sjedinjenim Državama, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja