NEĆE BITI PREGOVORA SA ANKAROM: Grci demantovali generalnog sekretara NATO

Novosti onlajn

04. 09. 2020. u 00:48

НЕЋЕ БИТИ ПРЕГОВОРА СА АНКАРОМ: Грци демантовали генералног секретара НАТО

Foto: Depostitphoto

ATINA je u četvrtak negirala da će biti pregovora s Ankarom o deeskalaciji u istočnom Mediteranu, koje je nekoliko sati ranije najavio generalni sekretar NATO.

- Informacije o navodnim tehničkim pregovorima u NATO-u ne odgovaraju stvarnosti - saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak uveče.

Po "tvitu" generalnog sekretara NATO-a, Grčka i Turska, članice Alijanse, "dogovorile su se da započnu tehničke pregovore u NATO-u", s ciljem sprečavanja bilo kakvih daljih incidenata u istočnom Mediteranu, gde se turski brod za seizmičko traganje za naftom i gasom u podmorju, u pratnji ratnih brodova nalazi u grčkim vodama od 10. avgusta.

- Imamo u vidu nameru generalnog sekretara NATO-a da radi na uspostavljanju mehanizama za deeskalaciju. Međutim, deeskalacija će se dogoditi samo trenutnim povlačenjem svih turskih brodova iz epikontinentalnog pojasa Grčke - dodalo je Ministarstvo.

Od 10. avgusta Ankara drži svoj svoj istražni brod "Oruc Reis" (Barbarosa) i svoju pratnju ratnih brodova kako bi se obavila istraživanja kod grčkog ostrva Kasteloriza, udaljenog svega dva kilometra od turske obale, u području bogatom ugljovodonicima.

Krajem avgusta tenzije su porasle jer su i Turska i Grčka izvele suprotstavljene vojne manevre, prva sa Sjedinjenim Državama, zatim Rusijom, a druga s Francuskom, Kiprom i Italijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zoki

04.09.2020. 11:58

@Sale - Doci ce im glave i da vise skinu sultana ,jer ga njegovi normalni ljudi i intelektualci i vojska mrze,upravlja siromasnom populacijom koja vis e nema sta da izgubi ,a nista ni ne zna.Mucenik se koprca ,al nema mu spasa.