LUKAŠENKO NA CRNOJ LISTI: Ukrajinci ga stavili na spisak izdajnika i terorista - odbio da isporuči ruske državljane!

Novosti onlajn

03. 09. 2020. u 19:40

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko uvršten je u bazu podataka ukrajinskog portala „Mirotvorac“.

ЛУКАШЕНКО НА ЦРНОЈ ЛИСТИ: Украјинци га ставили на списак издајника и терориста - одбио да испоручи руске држављане!

Foto: AP

Reč je o ukrajinskoj crnoj listi izdajnika i terorista.

U opisu je predstavljen kao „pomagač terorista i ruskih okupatora“.

Takođe je navedeno da je beloruski predsednik odbio da izruči Kijevu ruske državljane koji su navodno odgovorni za zločine na teritoriji Ukrajine.

Još jedan razlog za uključivanje Lukašenka na ovu listu jeste i intervju nekadašnjeg premijera Poljske Donalda Tuska u kojem je poljski zvaničnik rekao da mu je beloruski lider pričao o planovima da 2014. postane predsednik ujedinjene Belorusije i Ukrajine, što je u Kijevu protumačeno kao kršenje suvereniteta zemlje.

Veb-sajt „Mirotvorac“ je zloglasna baza podataka koju su pokrenuli ukrajinski „aktivisti“ uz podršku vlade krajem 2014. godine, sa zadatkom da navedu „neprijatelje Ukrajine“ i objave njihove lične podatke.

S druge strane, beloruski predsednik je ranije optužio Ukrajinu, Poljsku, Češku i Litvaniju za mešanje u unutrašnja pitanja njegove zemlje, jer, kako smatra, upravo one rukovode protestima koji su počeli posle predsedničkih izbora.

Iz Kijeva su na to poručili Lukašenku da „ne traži neprijatelje tamo gde ih nema“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

maniks

03.09.2020. 20:29

Ovo je predsednik. Lukasenko nije potrcko zapada, poslusnik i izdajnik.Zapad se malo preracunao sa Lukasenkom. Srbija je bila prednja odbrana, Belorusija zadnja odbrana pred direktan napad na Rusiju.

ranko75

08.09.2020. 21:02

Ukrainci zele da mu i braca budu bogalji i sugavi kao i oni, naravno u prenosnom smislu se izrazavam. Belorusija ima 3 puta veci BDT od Ukraine a nemaju prirodnih bogastava kao Ukraina jer su vredni i 70% svega izvezu u Rusiju. Ukraina hoce da se i kod drugih sroza BDP kao kod njih. Upropastili su svoju drzavu pa to zele i drugima. Sto ustase za nas to zapadna Ukraina za ruse