ŠVEDSKA ODBIJA PREPORUKU O NOŠENjU MASKI

J. Ž. S.

03. 09. 2020. u 11:38

ШВЕДСКА ОДБИЈА ПРЕПОРУКУ О НОШЕЊУ МАСКИ

Foto: Depositphotos

ŠVEDSKA je svojim modelom privukla svetsku pažnju početkom ove godine kada je uprkos pandemiji ostala otvorena, a sada odbija preporuku o upotrebi maski.

Iako se veći deo sveta pomirio s pokrivanjem nosa i usta, Šveđani izlaze, voze se javnim prevozom, odlaze u prodavnice i škole bez maski, a nose ih samo retki. Tamošnji stručnjaci za javno zdravstvo tvrde kako maske nisu dovoljno efikasne u ograničavanju širenja virusa, insistirajući kako je važnije poštovati preporuke za socijalno distanciranje i pranje ruku.


Švedska je sedma po broju smrti po glavi stanovnika - njih 575 na milion stanovnika. Ova država nikada nije zatvorila škole, fabrike, kafiće i restorane i stalno je imala visok nivo prenosa virusa. Ipak, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje beleže ponovni porast slučajeva, čini se da švedske brojke idu nadole.

Dnevni broj mrtvih u Švedskoj dostigao je vrhunac u aprilu i sada se svodi tek na nekoliko smrtnih slučajeva dnevno, a taj broj je u stalnom padu od početka juna.
Tamošnji epidemioloyi tvrde kako zdravstvene studije nisu dokazale da maske delotvorno ograničavaju širenje virusa, sugerišući da, ako se ne koriste dobro, mogu doneti više štete nego koristi.

Švedske susedne države dugo su ispitivale pitanje maski, ali su poslednjih nedelja sve ustalile stav. Finska preporučuje nošenje maski na javnim mestima, Norveška u javnom prevozu u Oslu, a u Danskoj je nošenje maski obavezno za sav javni prevoz i taksije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Nikola

03.09.2020. 12:54

@bane - Бане сине, није све од короне. И није то због неношења маски. Погледај статистику па ћеш видети колико процентуално људи иначе умире у било којој држави пре короне.

Sale

03.09.2020. 12:10

Alo, ne samo "tamošnji" to tvrde. SVI su stručnjaci, od SZO na dole, to tvrdili u martu, dok nije došlo naređenje da treba se prodaju maske naivčinama. Ja imam jednu koju sam slučajno našao u ormanu još od marta, nikad je nisam zamenio, nosim samo gde se mora, pa nije me ni kijavica trefila do sada. Ala je nekima kratka pamet...

Petar

03.09.2020. 15:22

Ja zivim u toj zemlji. Nema panike jer su 95 % umrlih penzioneri koji bi ionako umrli u toku godine. Karantin nije potreban .Trebalo bi da se radi normalno a ne praviti ekonomsku krizu bez potrebe.

Banaćanin

03.09.2020. 15:44

@Petar - Petre znači po tvome: "poštar donosi prvu penziju a mrtvozornik mrtvački sanduk u isto vreme". Pa šta tu traže penzioneri. Odradili su svoje i sada čao pod zemljom. No, dočićeš i ti ako doživiš do penzionerskih dana. E ako dočekaš penziju uzmi ašov i lopatu i pravo na groblje. Iskopaj sebi grob i lezi.

Mira

03.09.2020. 17:22

@Petar - I ja zivim u Svedskoj, i nije tacno da su poumirali penzioneri uglavnom!To je brojka koja je prijavljena iz starackih domova, a Bog te pita koliko je ljudi pomrlo po kucama!Ovde vec niko mesecima nista ne izvestava,a u jeku su im kasnili izvestaji po 3 nedelje ! E, to je samo delic prave istine...