ŠVEDSKA ODBIJA PREPORUKU O NOŠENJU MASKI

J. Ž. S.

03. 09. 2020. u 11:38

ŠVEDSKA je svojim modelom privukla svetsku pažnju početkom ove godine kada je uprkos pandemiji ostala otvorena, a sada odbija preporuku o upotrebi maski.

ШВЕДСКА ОДБИЈА ПРЕПОРУКУ О НОШЕЊУ МАСКИ

Foto: Depositphotos

Iako se veći deo sveta pomirio s pokrivanjem nosa i usta, Šveđani izlaze, voze se javnim prevozom, odlaze u prodavnice i škole bez maski, a nose ih samo retki. Tamošnji stručnjaci za javno zdravstvo tvrde kako maske nisu dovoljno efikasne u ograničavanju širenja virusa, insistirajući kako je važnije poštovati preporuke za socijalno distanciranje i pranje ruku.


Švedska je sedma po broju smrti po glavi stanovnika - njih 575 na milion stanovnika. Ova država nikada nije zatvorila škole, fabrike, kafiće i restorane i stalno je imala visok nivo prenosa virusa. Ipak, za razliku od mnogih evropskih zemalja koje beleže ponovni porast slučajeva, čini se da švedske brojke idu nadole.

Dnevni broj mrtvih u Švedskoj dostigao je vrhunac u aprilu i sada se svodi tek na nekoliko smrtnih slučajeva dnevno, a taj broj je u stalnom padu od početka juna.
Tamošnji epidemioloyi tvrde kako zdravstvene studije nisu dokazale da maske delotvorno ograničavaju širenje virusa, sugerišući da, ako se ne koriste dobro, mogu doneti više štete nego koristi.

Švedske susedne države dugo su ispitivale pitanje maski, ali su poslednjih nedelja sve ustalile stav. Finska preporučuje nošenje maski na javnim mestima, Norveška u javnom prevozu u Oslu, a u Danskoj je nošenje maski obavezno za sav javni prevoz i taksije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara