SVETI SE RUSIMA: Stanislav Šuškevič predlaže ukidanje ruskog jezika u Belorusiji

Od stalnog dopisnika, Branko Vlahović

28. 08. 2020. u 11:08

BIVŠI predsednik parlamenta Belorusije Stanislav Šuškevič (85), koji je ušao u istoriju tako što je zajedno sa predsednikom Rusije Borisom Jeljcinom i predsednikom Ukrajine Leonidom Kravčukom potpisao 1991. dokument kojim je rasturen SSSR, sada predlaže da se poništi odluka donešena na referendumu 1995., kojom je ruski jezik postao paralelno sa beloruskim službeni jezik Belorusije.

СВЕТИ СЕ РУСИМА: Станислав Шушкевич предлаже укидање руског језика у Белорусији

Foto: Arhiva

Šuškevič kao jedan broj lidera beloruske opozicije smatra da bi jedini službeni jezik u toj zemlji trebao da bude beloruski. Predsednik  Aleksandar Lukašenko koji je po nacionalnosti Belorus   tvrdi dado sada niko nije ugrožavao razvoj beloruske kulture niti je sprečavao korišćenje beloruskog jezika. Lukašenko smatra da je dobro da se poštuju oba jezika zbog bliskosti i povezanosti Belorusa i Rusa.

Profesor Šuškevič ne negira da između Belorusa i Rusa nikada nije bilo nacionalnih problema, ali tvrdi da se beloruski istiskuje, a takođe i beloruska kultura. Doduše Šuškevič je svestan da bi taj proces ukidanja  ruskog  kao  službenog jezika bio „složen, mukotrpan i dugoročan“. Ovim predlogom Šuškevič želi da se osveti Rusima i Lukašenku. On smatra da Lukašenko ne bi bio toliko na vlasti da nije imao podršku Putina. Osim toga on često ponavlja da  većeg antibelorusa od Lukašenka nema.

Sukob Šuškeviča i Lukašenka traje još iz devedesetih godina kada je on bio predsednik Parlamenta, a Lukašenko samo parlamentarac iz kolhoza. Na čelu parlamenta Šuškevič je bio od 1991. do 1994. Dužnost predsednika pojavila se u Belorusiji 1994. i na izborima je Šuškevič izgubio upravo od Aleksandra Lukašenka koji je i tada  dobio 80 posto glasova. Interesantno je da je Šuškevič pre izbora bio optužen  da je ukrao sanduk eksera da bi popravio svoju daču (vikendicu).

Posle ubedljivog poraza na predsedničkim izborima on nikada više nije bio kandidat  za bilo koju državnu funkciju. Šuškevič je  1998. postao  lider Beloruske  socijaldemokratske partije, ali ona nije nikada imala značajnije rezultate.

Iako je po profesiji fizičar, sada on u Poljskoj predaje politikologiju na univerzitetu. Ima status počasnog doktora politikologije. Po pozivu predaje i na zapadnim univerzitetima.


Interesantan je još jedan  detalj iz biografije Stanislava Šuškeviča. On je kao inžinjer u fabrici u kojoj je bio zaposlen u Minsku 1961. učio ruski jezik Amerikanca Li Harvi Osvalda, dok je on živeo u Belorusiji. Kasnije se Osvald vratio u SAD i ubio Džona Kenedija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna