MINSK TRAŽI FINANSIJSKU POMOĆ MOSKVE: U Belorusiji i dalje nemiri, vlast skuplja novac za vraćanje kredita

B. VLAHOVIĆ/ Moskva -od stalnog dopisnika „NOVOSTI“

27. 08. 2020. u 06:34

VLASTI Belorusije traže pomoć od Rusije od 1,6 milijardi dolara da bi mogle da isplaćuju rate svoje spoljne zaduženosti.

МИНСК ТРАЖИ ФИНАНСИЈСКУ ПОМОЋ МОСКВЕ: У Белорусији и даље немири, власт скупља новац за враћање кредита

Foto: Jandeks.ru

Ministar finansija Belorusije Jurij Seliverstov objašnjava da je rapidan pad beloruske rublje u odnosu na evro i dolar otežao vraćanje duga u inostranoj valuti. Uz to, da bi se isplatile penzije i plate, vlasti moraju da uzmu novac iz državnih rezervi.

Ako se nastave štrajkovi u Belorusiji, situacija može samo da se pogorša i zemlja klizi ka ekonomski vrlo teškoj situaciji. Već je saopšteno da će razni zapadni fondovi i EU dati finansijsku podršku radnicima koji štrajkuju, a radi se o 53 miliona evra. Ali da bi se dobila ta pomoć, radnici moraju da budu na štrajkačkom spisku.

Za vreme vladavine Aleksandra Lukašenka Belorusija se zadužila za 39,5 milijardi dolara. Od toga je dug vlade 16,7 milijardi dolara a 19,6 milijardi dolara su dužne beloruske kompanije i banke.

Foto: AP

Glavna Lukašenkova suparnica na izborima Svetlana Tihanovska daje intervjue zapadnim medijima u kojima govori o demokratiji, ali ne ume da prozbori jednu rečenicu o ekonomskoj budućnosti zemlje. Da bi u Belorusiji pridobila i one koji se boje Zapada i koji se plaše da im se ne ponovi sudbina Ukrajine, Tihanovska ponavlja kako je nedopustivo bilo kakvo mešanje drugih zemalja u rešavanju beloruske krize. Ona je kazala da joj je zamenik državnog sekretara SAD Stiven Bigan za vreme razgovora u Vilnjusu obećao pomoć, ali i da Vašington ne planira da se meša u unutrašnje poslove Belorusije.

LAVROV: BEZ PRITISAKA SPOLjA

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kazao je u Moskvi gostu iz Vašingtona, zameniku državnog sekretara Stivenu Biganu, da Zapad rukovodi beloruskom opozicijom i da nema nikakvih objektivnih razloga za raspirivanje antiruskih raspoloženja u Belorusiji. On veruje da se "ne može spolja nametati posrednik" između vlasti i opozicije. "Rusija upozorava SAD i EU na bilo koji oblik mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, uključujući i otvorene pozive na antivladine demonstracije", upozorio je Lavrov. On je podsetio i da je Lukašenko još pre izbora najavio ustavnu reformu.

Lideri opozicije protestuju što Istražni komitet Belorusije do sada nije pokrenuo nijedan krivični postupak protiv policije zbog toga što je čak 450 demonstranata brutalno prebijeno. Poslednjih dana nema krvavih sukoba a demonstranti su promenili taktiku i u prvim redovima su mlađe devojke, ali je tokom poslednjeg okupljana u Minsku privedeno oko 50 osoba. Demonstranati izlaze na ulice više od dve nedelje.

Estonija i Letonija nameravaju da naprave spisak beloruskih političara kojima će biti zabranjen ulazak u njihove zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) ČOVEK SE ZAPALIO ISPRED SUDA U KOME SE SUDI TRAMPU: LJudi vrište i beže na sve strane (VIDEO)