KORONA U AFRICI: Prosek broja novozaraženih prošle nedelje u padu

Tanjug

20. 08. 2020. u 18:41

PROSEK dnevnog porasta broja novozaraženih u Africi bio je u padu tokom prošle nedelje, što budi nadu u uspešnost mera koje se na ovom kontinentu preduzimaju u cilju borbe protiv COVID-19, izjavio je direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Džon Nkengasong.

КОРОНА У АФРИЦИ: Просек броја новозаражених прошле недеље у паду

Foto: AP Photo/ Sunday Alamba

U toku prošle nedelje u Africi je dnevni prosek broja novoobolelih iznosio 10.300, što je za 700 manje nego nedelju dana pre toga, rekao je Nkengasong i dodao da su zvaničnici ove vesti pozdravile uz "oprezan optimizam".

Počeli smo polako da usporavamo prenošenje virusa, ali je još uvek veoma rano, rekao je direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. On je napomenuo da se virus širi jako brzo, ali da je važno da se prepoznaju ove blage tendencije koje su pozitivne, piše Gardijan.

Na teritoriji afričkog kontinenta je od početka pandemije zabeleženo 1.147.369 slučajeva korona virusa, a polovina od ovog broja potvrđena je u Južnoj Africi. Ova država, koja se po broju zaraženih nalazi na petom mestu u svetu, zabeležila je pad dnevnog porasta novih registrovanih slučajeva sa 12.000 na 5.000.

Osim Južne Afrike, trend pada broja novozaraženih može se zapaziti i u zapadnom i centralnom delu afričkog kontinenta, rekao je Nkengasong i napomenuo da je to pokazatelj da se države u ovom delu sveta na pravi način bore sa pandemijom. Ipak, ove pozitivne vesti treba primiti uz oprez, kako ne bi došlo do opuštanja i porasta broja obolelih, istakao je direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Nkengasong je takođe rekao da je na teritoriji Afrike do sada sprovedeno preko deset miliona testova na korona virus, čime je takođe ostvaren napredak, s obzirom na ograničene mogućnosti za testiranje na ovom kontinentu. Ipak, obim testiranja je i dalje mali, priznao je on.

Čak i uz ograničene podatke, zvaničnici su sve više uvereni u to da većina zaraženih na afričkom kontinentu ne ispoljava simptome COVID-19, odnosno oko 70 do 80 odsto ukupnog broja obolelih, dok je stopa smrtnosti relativno niska - 2,3 odsto, rekao je Džon Nkengasong.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti je prošle nedelje najavio da će otpočeti sa masovnim testiranjem na antitela na korona virus i da će u prvoj fazi učestvovati sedam zemalja: Liberija, Sijera Leone, Zambija, Zimbabve, Kamerun, Nigerija i Maroko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri