KIJEV O PROTESTIMA U MINSKU: Događaji u Belorusiji menjaju situaciju u odnosima

Tanjug

17. 08. 2020. u 18:17

UKRAJINSKI ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je opozvao ambasadora u Belorusiji na konsultacije radi procene izgleda daljih bilateralnih odnosa dva suseda „u novoj stvarnosti“.

КИЈЕВ О ПРОТЕСТИМА У МИНСКУ: Догађаји у Белорусији мењају ситуацију у односима

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

„Razvoj događaja u Belorusiji, čije je društvo izrazilo nepoverenje u zvanične rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji, u suštini menja situaciju u belorusko-ukrajinskim odnosima“, rekao je Kuleba, prenosi Rojters.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je ranije u toku dana da će biti voljan da preda vlast posle referenduma.

Belorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima beloruske Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova. Njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovska dobila je 10,12 odsto.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, tokom nemira povređeno je na stotine ljudi, među njima više od 120 pripadnika policije, a jedan demonstrant je ubijen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)