PREOKRET U BELORUSIJI: Lukašenko objavio - biće novih izbora, ali nakon promene Ustava

Novosti online

17. 08. 2020. u 16:17

ПРЕОКРЕТ У БЕЛОРУСИЈИ: Лукашенко објавио - биће нових избора, али након промене Устава

AP Photo

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da bi novi izbori u zemlji mogli biti održani nakon usvajanja novog Ustava.

- Moramo usvojiti novi Ustav, što je ono što ste želeli, pa čak ni alternativci nisu bili protiv toga. On mora biti usvojen na referendumu, jer smo i prethodni ustav usvojili na referendumu, i prema novom Ustavu, ako želite, održati izbore – i parlamentarne i predsedničke i lokalne - objasnio je Lukašenko tokom razgovora sa radnicima fabrike za proizvodnju traktora.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je sa 80,08 odsto osvojenih glasova pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko koji se nalazi na čelu zemlje već 26 godina. Opozicija nije priznala rezultate izbora.

Uveče istog dana, građani nezadovoljni organizacijom i rezultatima glasanja izašli su na ulice. Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu.

Prema zvaničnim podacima, prvih dana privedeno je preko 6,7 hiljada ljudi. Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje, tokom nemira povređeno je na stotine ljudi, među njima više od 120 pripadnika policije, a jedan demonstrant je poginuo.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mišo Peć

17.08.2020. 17:39

Lukašenko nebi trebao da obraća pažnju na kritike sa zapada,koliko je bilo u raznim zemljama baš neregularnih izbora,gde se pobedjivalo za par procenata uz razne dokumentovane malverzacije i kupovine ličnih karata,pa bi iz EU brže bolje stizale čestitke na zasluženoj pobedi, regularnim izborima koje da bude upečatljivije potvrdjuje i OEBS a sve samo što na tim izborima pobedjuje poslušnik zapada.

KomunistA

17.08.2020. 20:30

Zapad nijednoj zemlji, čiji opoziciju podržava, nije doneo ni demokratiju ni blagostanje. Narode kliknite se opozicije koju podržava zapad. Imate primer Srbije , Sirije, Iraka, Libije..