AMERIKANCI ŠALjU JOŠ VOJNIKA NA RUSKE GRANICE: Pompeo u Varšavi potpisao sporazum sa Poljacima

Tanjug

subota, 15. 08. 2020. u 14:28

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ ЈОШ ВОЈНИКА НА РУСКЕ ГРАНИЦЕ: Помпео у Варшави потписао споразум са Пољацима

Foto: EPA

PREDSTAVNICI SAD i Poljske potpisali su u Varšavi sporazum o vojnoj saradnji na osnovu koga će biti moguće povećati vojni kontingent američke vojske u toj istočnoevropskoj zemlji.

Dokument su potpisali američki državni sekretar Majk Pompeo i ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

Mediji ocenjuju da ovaj sporazum predstavlja nastavak sprovođenja deklaracije predsednika Poljske i SAD Andžeja Dude i Donalda Trampa o jačanju prisustva američkih snaga u Poljskoj, koji su njih dvojica potpisali još prošle godine u Vašingtonu.

Između ostalog, ovaj dokument podrazumeva povećanje broja kopnenih snaga za 1.000 vojnika, kao i premeštanje petog korpusa kopnene vojske SAD u tu zemlju.

Inače, trenutno se u Poljskoj nalazi oko 5.000 američkih vojnika.

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je potpisivanjem ovog sporazuma ne samo povećan broj američkih snaga u njegovoj zemlji, već je pojačana garancija da će u slučaju opasnosti „naša vojska stajati rame uz rame sa američkom“.

Prema njegovim rečima, vojna saradnja Poljske i SAD označava „veću vojnu bezbednost za celu istočnu Evropu, ali i za zemlje Baltika i Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

vladimir

15.08.2020. 14:55

.... laje kera iza ograde, pa vi ste izgubili sve ratove na frontu, Koreje /podeljena/, Kambodže, Vijetnama, Kube /zaliv svinja/, Irana /pokušaj/, Somalije /pobegli ste bez glava/ .... pa čak smo vas i Mi sprečili da predjete granicu /paštrik, košare/ i sve ste "pobedjivali" bombardovanjem, a hoćete sa Rusima "prsa u prsa"!? Pa vi niste NORMALNI, doduše, to je poznata stvar!

Gio

15.08.2020. 22:09

5.000 ame. Vojnika a? Pa grunuce ima jedna baterija smerca i ćao,mogu da dodaju jos toliko vojnika. Hiljade hiljade švaba god.nije uspevalo da se probije a ni osvoji st.peterburg, moskvu. Pa i sa novom opremom i tehnologijom, dzabe jer je imaju i ovi rusi. Ne brinem kad kazu cifru vojnika, jer rusi se nece braniti od amera pušakma sve dok ne ugleda amera oči u oči.