ZAHTEV ZA LUKAŠENKA - NOVI IZBORI: Opozicija u Belorusiji podržana Zapadom postavlja sve više uslova novom-starom predsedniku

B. VLAHOVIĆ - STALNI DOPISNIK IZ MOSKVE

14. 08. 2020. u 23:46

ISTOVREMENO dok je Centralna izborna komisija Belorusije u petak saopštavala da je Aleksandar Lukašenko osvojio 80,1 odsto, a drugoplasirana Svetlana Tihanovska 10,12 procenata glasova na nedeljnim predsedničkim izborima, rukovodioci brojnih zemalja pozivali su novog-starog predsednika da izbore ponovi.

ЗАХТЕВ ЗА ЛУКАШЕНКA - НОВИ ИЗБОРИ: Опозиција у Белорусији подржана Западом поставља све више услова новом-старом председнику

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

U tu mogućnost u Belorusiji malo ko veruje. Mnogo je realnije da će Amerika i EU uvesti Lukašenku sankcije zbog okrutnosti policije na mitinzima posle izbora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je bezuslovno i momentalno oslobađanje svih uhapšenih tokom protesta ali već pre toga, u četvrtak uveče i u petak, vlasti su pustile iz pritvora uhapšene demonstrante. Lukašenkova portparolka je najavila da će se on obratiti naciji, a pre toga to je uradio ministar policije Jurij Karajev.

- Ja preuzimam odgovornost i izvinjavam se onima koji su nastradali za vreme protesta - kazao je Karajev. On je ranije govorio da demonstranti provociraju specijalce da bi izazvali nepoverenje naroda prema policiji.

Predsednik Belorusije se zasada oglasio samo preko državne agencija Belta da bi demantovao informacije da je navodno napustio zemlju.

- Zasada sam živ i nisam u inostranstvu, kao što neki "obavešteni" šire glasine - rekao je on.

Lukašenku i pored zvaničnih izbornih rezultata, nije sada lako da izgladi spor sa onima koji su nezadovoljni. Mirnih protesta je mnogo, na njima se čije "odlazi, odlazi", "sramota"... Većina demonstranata sada su žene. Lukašenko je opozicionare i demonstrante nazivao "ovcama, narkomanima i pijanicama". Tvrdio je da su to ljudi uglavnom kriminalne prošlosti i besposličari. Beloruski policajci su protiv demonstranata koristili suzavac, gumene metke i šok-bombe.

Beloruski predsednik je ipak shvatio da mu preti opasnost da protiv sebe ima inteligenciju, pa je zatražio da se utvrdi razlog za svakog uhapšenog. Prenoseći Lukašenkove poruke predsednica beloruskog parlamenta Natalija Kočanova je rekla da Belorusiji nije potrebna tučnjava i rat.

Ovih dana se u Minsku često čuje da je Lukašenko dugo na vlasti, čak 26 godina, i da je vreme da prepusti mesto drugom. Znajući njegov karakter teško je očekivati da će on spakovati kofere i napustiti Belorusiju tim više što u zemlji ima dosta njegovih pristalica koji cene što on nije dozvolio lopovsku privatizaciju kakva je napravljena u bivšim socijalističkim zemljama.

MOLBA MITROPOLITA PAVLA

Mitropolit minski i zaslavski patrijaršijski egzahr Belorusije Pavle pozvao je u petak predsednika Lukašenka da zaustavi nasilje. Mitropolit je rekao da su na njega ostavili težak utisak snimci na internetu gde policija tuče građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sale

15.08.2020. 08:05

E ovo ste dobro rekli. "Opozicija" podržana ZAPADOM, a ne narodom. Jer narod do izbora nije za ovu Tihonovsku niti čuo niti znao. Kad mi rodbina tamo videla ime ove na listi pitali se svi ko je ta uopšte i šta hoće.

Mišo Peć

15.08.2020. 13:59

Ubih se tražeći da negde nadjem da je gospodja Merkel za vreme protesta žutih prsluka u Francuskoj uputila ultimatum Makronu o bezuslovnom i momentalnom puštanju svih onih prebijenih i uhapšenih demonstranata i nigde ne nadjoh tako nešto,najverovatnije da se tada nije ni oglašavala,ali zato sada expresno se obraća Lukašenku da pusti sve uhapšene demonstrante koji su svakako dobili instrukcije i lovu sa zapada isto kao svojevremeno Ukrajinci na Majdanu.

Dragan R

16.08.2020. 13:38

Да се одмах разумемо, није нормално да било ко има неприкосновену власт, а камо ли да таква власт траје 26 година. То је једна страна белоруске приче, а друга су текући протести. По званичним резултатима на председничке изборе је изашло око 84% бирача, или око 5,8 милиона људи. Од тога је 80%, или 4,7 милиона гласало за Лукашенка , а око 10% или 580000 људи за најбоље пласираног опозиционара (Светлана Тихановскаја). По опозицији је било обрнуто (Тихановскаја је "добила" 80% гласова, односно 4,7 милиона гласова, а Лукашенко 10%, односно 580000), или преведено на српски, по белоруској опозицији Лукашенко је украо 70%, или више од 4 милиона гласова? Ако је заиста тако онда Лукашенко и сви остали високи политички, војни, полицијски и правосудни функционери нису за затвор већ за лудницу, али по мени пре ће бити да су за лудницу они који су се усудили да дају овакве кретенске и за здрави разум понижавајуће изјаве. Уз наведено и једно питање које не важи само за Белорусију. Колико то људи треба да изађе на протесте да би било легитимно (легално свакако не може да буде) да пониште вољу 5,8 милиона људи који су гласали? Да ли је нормално да воља 15-20000 људи, колико је по мени, на основу онога што сам видео и прочитао оних који протестују у Белорусији, превлада вољу 5,8 милиона људи? Све и да их је и 10, 20 па и 50 пута више то је и даље једна убедљива мањина која нема апсолутно никаква права да своје интересе проглашава општим.

NACISTI TRAZE DA SE IZBORI PONOVE

22.08.2020. 17:15

Da se izbori ponove, i da se tolko puta ponavljaju dok ne pobede njihove marionete. Ovo je repriza mnogih izbora (ucena) medju njima i one u Srbiji, iz kojih je proizasao 5. Oktobar 2000. s kojim su nacisti svoj cilj ostvarili.