ZAHTEV ZA LUKAŠENKA - NOVI IZBORI: Opozicija u Belorusiji podržana Zapadom postavlja sve više uslova novom-starom predsedniku

B. VLAHOVIĆ - STALNI DOPISNIK IZ MOSKVE

14. 08. 2020. u 23:46

ISTOVREMENO dok je Centralna izborna komisija Belorusije u petak saopštavala da je Aleksandar Lukašenko osvojio 80,1 odsto, a drugoplasirana Svetlana Tihanovska 10,12 procenata glasova na nedeljnim predsedničkim izborima, rukovodioci brojnih zemalja pozivali su novog-starog predsednika da izbore ponovi.

ЗАХТЕВ ЗА ЛУКАШЕНКA - НОВИ ИЗБОРИ: Опозиција у Белорусији подржана Западом поставља све више услова новом-старом председнику

Žene su preuzele glavnu ulogu u protestima / Foto AP

U tu mogućnost u Belorusiji malo ko veruje. Mnogo je realnije da će Amerika i EU uvesti Lukašenku sankcije zbog okrutnosti policije na mitinzima posle izbora.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je bezuslovno i momentalno oslobađanje svih uhapšenih tokom protesta ali već pre toga, u četvrtak uveče i u petak, vlasti su pustile iz pritvora uhapšene demonstrante. Lukašenkova portparolka je najavila da će se on obratiti naciji, a pre toga to je uradio ministar policije Jurij Karajev.

- Ja preuzimam odgovornost i izvinjavam se onima koji su nastradali za vreme protesta - kazao je Karajev. On je ranije govorio da demonstranti provociraju specijalce da bi izazvali nepoverenje naroda prema policiji.

Predsednik Belorusije se zasada oglasio samo preko državne agencija Belta da bi demantovao informacije da je navodno napustio zemlju.

- Zasada sam živ i nisam u inostranstvu, kao što neki "obavešteni" šire glasine - rekao je on.

Lukašenku i pored zvaničnih izbornih rezultata, nije sada lako da izgladi spor sa onima koji su nezadovoljni. Mirnih protesta je mnogo, na njima se čije "odlazi, odlazi", "sramota"... Većina demonstranata sada su žene. Lukašenko je opozicionare i demonstrante nazivao "ovcama, narkomanima i pijanicama". Tvrdio je da su to ljudi uglavnom kriminalne prošlosti i besposličari. Beloruski policajci su protiv demonstranata koristili suzavac, gumene metke i šok-bombe.

Beloruski predsednik je ipak shvatio da mu preti opasnost da protiv sebe ima inteligenciju, pa je zatražio da se utvrdi razlog za svakog uhapšenog. Prenoseći Lukašenkove poruke predsednica beloruskog parlamenta Natalija Kočanova je rekla da Belorusiji nije potrebna tučnjava i rat.

Ovih dana se u Minsku često čuje da je Lukašenko dugo na vlasti, čak 26 godina, i da je vreme da prepusti mesto drugom. Znajući njegov karakter teško je očekivati da će on spakovati kofere i napustiti Belorusiju tim više što u zemlji ima dosta njegovih pristalica koji cene što on nije dozvolio lopovsku privatizaciju kakva je napravljena u bivšim socijalističkim zemljama.

MOLBA MITROPOLITA PAVLA

Mitropolit minski i zaslavski patrijaršijski egzahr Belorusije Pavle pozvao je u petak predsednika Lukašenka da zaustavi nasilje. Mitropolit je rekao da su na njega ostavili težak utisak snimci na internetu gde policija tuče građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena