DESET PUTA SU UPOZORAVALI NA SKLADIŠTE HEMIKALIJA: Odmotava se klupko odgovornosti za katastrofu u Bejrutu

Tanjug

08. 08. 2020. u 12:34

NAJMANJE 10 puta u proteklih šest godina nadležni iz libanske carine, vojska, bezbednosne agencije i pravosuđe upozoravali su na opasnost od skladištenja ogromnih količina eksplozivnih hemikalija u luci na lokaciji bez obezbeđenja u srcu Bejruta.

ДЕСЕТ ПУТА СУ УПОЗОРАВАЛИ НА СКЛАДИШТЕ ХЕМИКАЛИЈА: Одмотава се клупко одговорности за катастрофу у Бејруту

Foto: Printscreen

AP izveštava da su obelodanjeni do sada nepoznati dokumenti na osnovu kojih se može zaključiti da nadležni u državi nisu ništa učinili i da su upozorenja prolazila kroz krug neodgovornosti i minorizacije opasnosti zbog čega je došlo do eksplozije 2.750 tona amonijum nitrata.

Predsednik Libana Mišel Aun, koji je na vlasti od 2016. godine izjavio je da je prvi put informisan o opasnom skladištenju amonium nitrata pre tri nedelje i da je odmah zatim naredio vojsci i bezbednosnim strukturama da učine "sve što je neophodno", ali da njegova odgovornost tu i prestaje jer nema nadležnosti nad lukom u Bejrutu, a i prethodna administracija je bila upoznatra sa tim problemom.

Do sad je uhapšeno 16 zaposlenih u bejrutskoj luci i još nekoliko lica je bilo na ispitivanju kod istražnih organa, ali mnogi građani Libana tvrde da se odgovornost za ovaj tragičan događaj proteže do vrha državne vlasti.

U eksploziji je poginulo 154 ljudi, više od 5.000 je povređeno, a šteta se procenjuje u milijardama dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)