TEMPIRANA BOMBA BILA "ZABORAVLJENA" U LUCI: Upozoravano da bi prestonica mogla da odleti u vazduh

D. D. S.

07. 08. 2020. u 07:15

EKSPLOZIJA u luci u Bejrutu stvorila je krater prečnika 124 metra, što je više od dužine fudbalskog terena, usmrtivši najmanje 137 osoba, dok je 5.000 povređeno, a 300.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

ТЕМПИРАНА БОМБА БИЛА ЗАБОРАВЉЕНА У ЛУЦИ: Упозоравано да би престоница могла да одлети у ваздух

Twitter

Libanske vlasti naredile su sadašnjim i bivšim lučkim zvaničnicima da budu u kućnom pritvoru. I dok vlast pod pritiskom gnevnih građana traži odgovore zbog uništenih života i razorenog grada, mediji govore o opštem zanemarivanju opasnosti.

Carinski zvaničnici rekli su da su više puta upozoravali na veliku opasnost koju predstavljaju tone eksplozivnog materijala u luci i da su se šest puta obratili sudu tražeći da se amonijum-nitrat ukloni radi bezbednosti. Upravnik luke je izjavio da im je rečeno da će se tovar prodati na aukciji, ali to se nije desilo. Ništa nije preduzeto ni pre pola godine kada je, navodno, tim inspektora upozorio da bi amonijum-nitrat mogao da "digne u vazduh ceo Bejrut".

Izvori bliski Vladi rekli su da je taj eksplozivni materijal godinama stajao uskladišten pošto je konfiskovan s broda, a mediji su idući tragom tovara, stigli do broda "Rosus", koji je ploveći iz Gruzije za Mozambik skrenuo i uplovio u Bejrut pre skoro sedam godina. Vlasnik broda koji je isplovio iz luke Natumi na Crnom moru je bio ruski biznismen Igor Grečuškin.

Izveštaji o razlozima promene pravca broda usred plovidbe su kontradiktorni i u nekima se pominju tehnički problemi, a u drugima da je biznismen ostao bez novca i dao instrukcije posadi, koju su činili uglavnom Ukrajinci, da uplovi u bejrutsku luku i uzme dodatni tovar, kako bi se finansiralo putovanje. Međutim, Grečuškin nije platio lučke takse, pa je brod ostao u luci.

Privatna arhiva

Igor Grečuškin


Kapetan broda Boris Prokošev rekao je da je tada vlasnik napustio brod i posadu i nije im obezbedio nikakvu pomoć, pa su ostali tamo u nekoj vrsti zatočeništva. Prokošev je za radio Eho Moskva rekao da je pisao predsedniku Rusije Vladimru Putinu svakog dana i da je na kraju posada morala da proda gorivo i angažuje advokata.

Na jednom pomorskom veb-sajtu pisalo je u to vreme da posada sedi na plutajućoj bombi i da je kapetan izjavio za ruske medije da je tovar amonijum-nitrat, da je eksplozivan i da mornari žive 10 meseci na buretu baruta.

AP Photo


Mornarima je na kraju dozvoljeno da odu, a brod je ostao u luci u Bejrutu, a amonijum-nitrat je navodno istovaren 2014. godine i stavljen u Skladište broj 12, bez odgovarajućih bezbednosnih mera. Tu je ostao do eksplozije.

Članovi posade tvrde da im vlasnik još duguje desetine hiljada dolara neisplaćenih zarada. On navodno živi na Kipru i nije komentarisao ono što se dogodilo.

LIBANSKA ZASTAVA U IZRAELU

Libanska zastava vijori se na Trgu Jicaka Rabina u Tel Avivu, u znak solidarnosti Izraela s Bejrutom, koja se retko može videti. Zastava je podignuta iako je Izrael tehnički u ratu sa Libanom decenijama, s obzirom na to da smatra da je najveći neprijatelj Izraela Hezbolah, libanska muslimanska šiitska oružana grupa koju podržava Iran. Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldaj izjavio je da je "humanost iznad bilo kog sukoba".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri