UOČI OTVARANJA MOSTA U ĐENOVI: Koncert posvećen žrtvama i gradu

Specijalni dopisnik iz Rima Milica Ostojić

31. 07. 2020. u 17:16

3. AVGUSTA otvara se novi most "Sveti Đorđe" u Đenovi na mestu urušenog kao smbol snage tamošnjeg stanovništva i novog života.

УОЧИ ОТВАРАЊА МОСТА У ЂЕНОВИ: Концерт посвећен жртвама и граду

Tviter @luchioluli

U 11 sati i 36 minuta 14. avgusta 2018. godine u Đenovi zastrašujući potres rasporio je utrobu tog grada u Liguriji, iskidao njegov život, odneo 43 žrtve, kada se srušio most "Morandi", koji je trajao od 1967. godine.  

Večeras će u pozorištu "Karlo Feliće" u Đenovi biti održan koncert posvećen gradu i njegovoj istoriji, a među arijama koje će biti izvedene dominira poslednje delo koje je ispisao nedavno preminuli muzički genije Enio Morikone, napisao ga je za Đenovu i za žrtve mosta Morandi sa naslovom "Toliko kamenja za pamćenje", a na podijumu će dirigovati orkestrom uz učešće hora njegov sin Andrea Morikone.

3. avgusta uveče biće inaugurisan novi most, izgrađen po projektu slavnog italijanskog arhitekte Renca Piano a predstavlja remek delo u izvođenju italijanske inženjerije, u brzini raščišćavanja ruševina starog, jedan takoreći zanatski teški posao metar po metar i potom izgrađen novi u samo 12 meseci. U najtežoj epidemiji korona virusa nije se stalo ni jedan jedini sat, danju i noću uz osvetljenje gradio se novi most dužine 1063 metra, svaki pravac sa po tri trake (jedna je za preferencijalna vozila), sa ultra modernom signalizacijom i predstavlja istinski simbol lansiranja izuzetnosti made in Italy.

Večerašnjim Koncertom se odaje i dug žrtvama urušenog mosta, dug inženjerima, tehničarima, radnicima i čitavoj lepezi od 330 malih i srednjih italijanskih firmi koje su radile na izgradnji novog mosta u Đenovi.

3. avgusta pre inauguracije predsednik Republike Serđo Matarela susrešće se sa porodicamna žrtava srušenog mosta.

                                                          Milica Ostojić (Rim)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju