NAUČNICI SA OKSFORDA: Test koji pokreće veštačka inteligencija za Kovid-19

Tanjug

31. 07. 2020. u 14:15

NOVI test koji pokreće veštačka inteligencija (AI) mogao bi biti u stanju da identifikuje korona virus u roku od jednog sata, pokazalo je novo istraživanje.

НАУЧНИЦИ СА ОКСФОРДА: Тест који покреће вештачка интелигенција за Ковид-19

Foto: Novosti arhiva

Naučnici koji su razvili test navode da mogu brzo da pregledaju ljude koji pristižu u bolnice zbog Kovid-19 i tačno predvide da li su oboleli ili ne, preneo je Pres Asosiejšen.

AI test je razvio tim sa Univerziteta u Okfordu i on procenjuje podatke koji se obično sakupljaju od pacijenata u toku prvog sata po dolasku na odeljenje urgentne medicine poput analize krvi i vitalnih znakova, kako bi se utvrdilo da li je pacijent pozitivan na Kovid-19, preneo je "Gadijan".

Testiranje na virus trenutno uključuje molekularnu analizu brisa nosa i grla, a rezultati se dobijaju za 12 do 48 sati.

Tim iz Okforda je, međutim, rekao da njihov alat može da pruži predviđanja u stvarnom vremenu za status pacijenta na Kovid-19.

U studiji koja je izvođena od marta, naučnici su testirali AI alat na osnovu podataka 115.000 poseta Bolnicma na Univerzitetu Oksford.

Vođa studije dr Endrju Soltan rekao je alatka tačno predvidela status pacijenta Kovid-19 u više od 90 odsto slučajeva i dodao da bi on mogao biti koristan za nacionalni zdravstveni sistem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)