VAGNEROVCI BILI U PROLAZU: U Kremlju demantuju da su Rusi uhapšeni u Minsku, poslati da organizuju nemire

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je izmišljotinama tvrdnje da nekakve ruske organizacije organizuju i šalju ljude da bi destabilizovali situaciju u Belorusiji.

ВАГНЕРОВЦИ БИЛИ У ПРОЛАЗУ: У Кремљу демантују да су Руси ухапшени у Минску, послати да организују немире

Foto: Printskrin

Ova izjava je komentar Kremlja na hapšenje 32 člana ruske privatne vojne kompanije "Vagner" koji su u sredu privedeni u blizini Minska u jednom sanatorijumu.

U Kremlju kažu da nemaju potpunu informaciju iz Minska jer iz onog što je objavljeno ne vidi se šta su to nezakonito učinili uhapšeni građani Rusije.

Istražni organi Belorusije pokrenuli su krivični postupak protiv uhapšenih i oni se terete da su došli u zemlju zbog izvođenja terorističke akcije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Andrej Ravkov. On dodaje da je u Belorusiju stiglo ukupno oko 200 osoba koji su trebali da podpiruju nerede na protestima uoči predsedničkih izbora 9. avgusta. Ako se dokaže ono zašta se optužuju, mogu iza rešetaka da provede i do 20 godina.

Foto: Printskrin

Pre samo par dana predsednik Aleksandar Lukašenko je izjavio da se može očekivati da se uličnim protestima u Belorusiji mogu pridružiti "specijalno obučeni stranci, profesionalni vojni banditi koji zarađuju na provokacijama u raznim zemljama".

U Savetu federacije Rusije kažu da Moskva nema planove za destabilizaciju situacije u Belorusiji. Senator Vladimir Džabarov kaže da su odnosi između dve zemlje dobri i da zajedno rade na stvaranju zajedničke države.

Poslanik Dume Leonid Kalašnjikov nazvao je hapšenje 32 građanina Rusije "nesporazumom" jer je Rusija uvek podržavala Aleksandra Lukašenka.

U ruskim medijima se tvrdi da su "Vagnerovi" vojnici bili u tranzitu i da su krenuli u jednu od afričkih zemalja. Kao dokaz za to navodi se da je pronađen novac i kartice za mobilne telefone jedne od arapskih zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)