KORONA U SAD: Virusom zaražena četvrtina svih obolelih u svetu

Tanjug

29. 07. 2020. u 08:50

КОРОНА У САД: Вирусом заражена четвртина свих оболелих у свету

Foto: Tanjug AP

PREMA podacima Univerziteta DŽons Hopkins, broj obolelih u Sjedinjenim Državama čini četvrtinu ukupnog broja zaraženih korona virusom u svetu.

Porast broja obolelih od Kovida-19 u SAD doveo je do novog zatvaranja privrede u njenim brojnim državama, dok vlasti apeluju na građane da poštuju propisane mere zaštite, piše Glas Amerike.

U SAD je od početka pandemije potvrđeno blizu 4,3 miliona slučajeva zaraze, dok je od posledica virusa preminulo preko 148.000 ljudi.

Rast broja obolelih doveo je do ponovnog zatvaranja ekonomije širom zemlje, dok lokalne vlasti ističu da će sankcionisati one koji ne poštuju mere socijalnog distanciranja.

Masovna okupljanja izvor su brige za mnoge, uključujući i Deboru Briks, savetnicu u timu Bele kuće za borbu protiv korone.

Birks je istakla da postoje države koje moraju da zatvore barove, dok je guverner države NJujork Endrju Kuomo kritkovao organizatore i učesnike koncerta na Hemptonsima koji se nisu pridržavali osnovnih pravila zaštite od korona virusa.

Entoni Fauči vodeći ekspert za infektivne bolesti je za mrežu ABC izjavio da neke poruke koje je Trampova administracija uputila javnosti nisu bile uvek u skladu sa izveštajima koje je on dobijao od osoba koje se nalaze u prvim redovima borbe protiv virusa, a koje se pre svega odnose na nedostatak zaštitne opreme.

"Na sastancima radne grupe čujemo da je taj problem rešen, pa ipak kad odete u bolnice još uvek čujete o tim nestašicama. Moram da budem iskren, ne umem to da objasnim", rekao je Fauči.

Foto: AP

Ipak, postoje i ohrabrujuće vesti kada je reč o borbi protiv korona virusa u zemlji najteže pogođenom pandemijom.

Kompanija Moderna započela je treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv Kovida-19, dok je farmaceutska kompanija Fajzer najavila da ulazi u poslednju fazu testiranja svoje vakcine i da očekuje da će njome biti obuhvaćeno 30.000 dobrovoljaca.

Ukoliko ispitivanje bezbednosti i efikasnosti vakcine prođe uspešno, kta ompanija namerava da proizvede do 100 miliona doza.

U međuvremenu, u Kongresu se vodi druga bitka, jer 30 miliona Amerikanaca je blizu da izgubi važne olakšice za nezaposlene. Republikanci predlažu ponovnu isplatu u iznosu od 1.200 dolara za sve stanovnike, ali bi želeli da nedeljna nadoknada nezaposlenima bude smanjena sa 600 na 200 dolara.

Demokrate, sa druge strane, nastoje da stari nivo nadoknade za nezaposlene ostane isti do 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)