ZAPALIO CRKVU ZBOG PAPIRA: Izbeglica iz Ruande priznao da je podmetnuo požar u katedrali u Nantu

G. ČVOROVIĆ

27. 07. 2020. u 14:26

ЗАПАЛИО ЦРКВУ ЗБОГ ПАПИРА: Избеглица из Руанде признао да је подметнуо пожар у катедрали у Нанту

Foto: AP

(Od stalnog dopisnika: PARIZ) POŽAR u katedrali u Nantu, biseru gotske arhitekture, podmetnuo je izbeglica iz Ruande, utvrdili su istražni organi u Francuskoj.

Vatra je buknula 18. jula, a istraga je stigla do 39-godišnjeg poslužitelja, katoličke veroispovesti, koji je emigrirao pre nekoliko godina i našao utočište u crkvenom okruženju. Vinovnik je priznao delo proteklog vikenda.

Sumnja istražitelja zasnivala se na činjenici da je požar u zdanju koje dosta podseća na pariski Notr Dam, izbio na tri mesta istovremeno, pri tom rano ujutro, a da vrata nisu bila obijena. Ključar iz Ruande je odmah priveden.

Dva dana se čekalo na prevodioca, a onda je pušten iz pritvora, dok je istraga nastavljena. U međuvremenu je otkriveno da je u noći pred požar, napisao dugački imejl, adresiran na crkvene i administrativne vlasti, u kome je istakao svoje lične probleme i ogorčenost prema onima koji nisu želeli da mu pomognu u proceduri regulisanja boravka u Francuskoj koju je morao da napusti. U trenutku dok su vatrogasci još gasili požar, crkveni velikodostojnici su mu iskazivali poverenje.

Stručnjaci iz Pariza su pronašli tragove zapaljive tečnosti, a tačku na istragu stavio je snimak gradske bezbednosne kamere, na kojoj se vidi silueta osumnjičenog, petnaestak minuta pre prvog poziva vatrogascima. Ruanđanin je posle toga ponovo priveden. Za delo za koje se tereti predviđena je kazna do deset godina zatvora i 150.000 evra, a naložen mu je i psihijatrijski pregled.

Šteta u unutrašnjosti crkve iz 15. veka je velika, a potupno su uništene velike i male orgulje, kao i originalni vitraž na pročelju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)