STRAH NOSI MASKU, SVUDA I UVEK: Španija u novom talasu beleži rast broja zaraženih kovidom 19, najviši od 8. maja

A. POPADIĆ

24. 07. 2020. u 00:19

ŠPANIJA, jedna od najteže pogođenih država u prvom talasu virusa korona, našla se pred novim izazovom.

СТРАХ НОСИ МАСКУ, СВУДА И УВЕК: Шпанија у новом таласу бележи раст броја заражених ковидом 19, највиши од 8. маја

Foto Tanjug/AP

Juče je zabeležen neslavan rekord - 730 zaraženih u poslednja 24 časa - što je najgori rezultat još od 8. maja. Prema zvaničnim podacima, u ovoj mediteranskoj zemlji registrovana su 224 nova žarišta, većinom u priobalnim sredinama, ali ne i u Madridu.

Španska prestonica, koja je u prvom talasu epidemije, uz Barselonu, bila najveće žarište (sa gotovo 8.500 umrlih), ovaj drugi nalet kovida, čini se, dočekuje mnogo rasterećenije i, za sada, bez naglih skokova broja obolelih.
- Madriđani su bili jako pogođeni na početku epidemije, ostao je strah, pa sada ljudi mnogo više paze. Iako maske nisu obavezne, nose ih svi, i na otvorenom i na zatvorenom - kaže, za "Novosti", Ognjenka Marić, koja više od dve decenije živi i radi u španskoj prestonici.
Manji broj obolelih, po njenim rečima, može se objasniti i činjenicom da su brojni Madriđani iskoristili letnju pauzu da otputuju na odmor u druga mesta širom Španije.
- Ulice Madrida su sada, kada nema stranih gostiju, vidljivo puste. Sve manifestacije su otkazane, nema okupljanja, klubovi rade, ali je zabranjen ples, dozvoljeno je samo sedenje za stolovima, uz obaveznu distancu. U metrou i javnom prevozu nema gužve, ali to je, uglavnom, uobičajena slika u Madridu, tokom jula - kaže naša sagovornica.
Kao glavni krivci za veliki porast broja obolelih označena su porodična okupljanja, kao i mesta za zabavu, poput barova, noćnih klubova i improvizovanih žurki. Samo jedan bar u gradiću Totana (Mursija) odgovoran je za 55 zaraženih, dok je žurka na jednom brodu u Vigu (Galisija) u bolnicu dovela 15 pacijenata.
Zbog ovakvih slučajeva, pojedine lokalne zajednice bile su prinuđene da se izoluju, zatvore granice opštine, ograniče broj osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru.
Čak je i kupanje ovog leta "preselo" brojnim Špancima. Na ulasku u većinu plaža postavljeni su senzori koji broje posetioce i upozoravaju kada se dostigne dozvoljeni maksimum. Zato su i česte slike redova i višesatnih čekanja na slobodnu ležaljku. Barselona i pojedina primorska mesta su zatvorila neke od gradskih plaža jer građani nisu poštovali ni distancu ni broj na njima.
Najnoviji podaci pokazuju da u ovom naletu virusa korona obolevaju sve mlađi i da je sada 40 odsto obolelih mlađe od 40 godina, a prosek je 48 godina. U aprilu je prosečna starost pacijenata bila 60 godina, a starijih od 40 godina je bilo 83,3 odsto.
Bez obzira na zabrinjavajuće brojke, španska vlada za sada ne razmišlja o nekim jedinstvenim merama na nivou države, već odluke prepušta lokalnim samoupravama.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!