SA ZABRINUTOŠĆU POSMATRAJU SITUACIJU VAN GRANICA: Italija strahuje od novog talasa virusa na Balkanu

Tanjug

14. 07. 2020. u 13:06

СА ЗАБРИНУТОШЋУ ПОСМАТРАЈУ СИТУАЦИЈУ ВАН ГРАНИЦА: Италија страхује од новог таласа вируса на Балкану

Foto: AP

ITALIJA strahuje od novog talasa virusa kovid-19 u zemljama u istočnom delu Evrope jer su neke od njih, poput Rumunije, članice Evropske unije, dok je iz pojedinih država van EU, poput Srbije, dozvoljen ulazak na teritoriju Italije, navodi Republika.

Italija, gde je epidemiološka kriva u stalnom padu, sa zabrinutošću posmatra šta se dešava van njenih granica, a posebno na Balkanu, gde u poslednje dve nedelje raste broj slučajeva, piše italijanski list.

Predsednik italijanskog regiona Veneto izjavio je juče na konferenciji za novinare da je testiranje pokazalo da je korona virus koji cirkuliše u Srbiji agresivniji od onog koji je poznat u Italiji.

"Mutacija korona virusa koji cirkuliše Srbijom nam nije poznata. Test je pokazao da su četiri pozitivna pacijenta koja su došla u kontakt sa virusom iz Srbije imala veliko virusno opterećenje", izjavio je Zaja.

Nedavno se Veneto suočio sa novim žarištem virusa pošto su jedan menadžer iz Vičence koji je boravio u Srbiji, dvojica njegovih kolega i jedna osoba iz Padove došli su u kontakt sa virusom koji italijanski mediji nazivaju "srpski", međutim, Zaja navodi da je situacija na tom području pod kontrolom.

Italijanski list Mesađero preneo je početkom jula da se Balkan suočava sa novim udarom korona virusa i porastom broja novoobolelih nakon perioda konstantnog pada novih slučajeva, a da je Srbija među zemljama u tom regionu koje sprovode najveći broj svakodnevnih testova.

Italija je zabranila ulazak na svoju teritoriju iz 13 zemalja među kojima su Crna Gora i Severna Makedonija, a Srbija je među državama van područja Šengena za koje je dozvoljen ulazak u Italiju, ali uz izolaciju od 14 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

sara

15.07.2020. 15:08

I mi smo gledali i bili u strahu, kada je kod njih bilo najstrašnije, ali i poslali smo im pomoć, dok oni sada nam vraćaju tako što, ne provereno pričaju da je kod nas gori virus nego kod njih!!!!!.