ODNOSI MOSKVE I MINSKA ZA PRIMER: Lavrov stigao u Minsk na sastanak sa Lukašenkom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

25. 06. 2024. u 11:56

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Palatu nezavisnosti u Minsku, gde se sastao sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom. Njegova poseta Belorusiji odvija se u svetlu obeležavanja 32. godišnjice uspostavljanja rusko-beloruskih diplomatskih odnosa.

ОДНОСИ МОСКВЕ И МИНСКА ЗА ПРИМЕР: Лавров стигао у Минск на састанак са Лукашенком

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je rekao da između Moskve i Minska nema problematičnih pitanja u sferi spoljne politike, kao i da Rusija može da bude sigurna da će Belorusija rešiti sva planirana bilateralna pitanja bez odlaganja.

- Imamo identičnu agendu. O glavnim pitanjima govorimo sa istih pozicija -  dodao je on.

Lukašenko je istakao da Moskva uvek može da računa na podršku Minska.

- Međusobnim odnosima danas pokazujemo našim dobrim zemljama i narodima kako treba graditi odnose među državama. U velikoj meri je to vaša zasluga i Ministarstva spoljnih poslova Belorusije. U tom pravcu ćemo i dalje sarađivati - konstatovao je beloruski lider.

Sa svoje strane, Lavrov je poručio da će prvi čin samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani biti prijem Belorusije kao članice organizacije.

- Trudimo se da maksimalno efikasno obavljamo strateške zadatke koje ruski lider Vladimir Putin i Vi redovno postavljate u oblasti spoljne politike, kao i da unapređujemo naš spoljnopolitički rad tako da i osiguramo diplomatsku pratnju integracionih procesa - naveo je ministar.

Upravo na ovaj datum 1992. godine u Minsku je potpisan protokol kojim je potvrđena namera dve nezavisne države da jačaju političke, ekonomske i kulturne odnose.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u ponedeljak u dvodnevnu zvaničnu posetu Belorusiji, gde se sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)