RUSI ŽESTOKO UZVRATILI UDARAC: Precizan udar Iskandera uništava ukrajinski M270 MLRS napunjen raketama ATACMS (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 06. 2024. u 22:00 >> 20:46

RUSKA vojska je navodno uništila ukrajinski raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS) M270 napunjen taktičkim balističkim projektilima MGM-140 ATACMS u pravcu Zaporožja.

РУСИ ЖЕСТОКО УЗВРАТИЛИ УДАРАЦ: Прецизан удар Искандера уништава украјински М270 МЛРС напуњен ракетама АТАЦМС (ВИДЕО)

Foto Vikipedia/Sonaz/ M270

MLRS je prvi put otkriven izviđačkim dronom u blizini naselja Ševčenkovskoje. Ubrzo nakon toga gađan je taktičkom balističkom raketom Iskander-M. Nejasno je kada je tačno došlo do udara, međutim, video snimak napada pojavio se na mreži 14. juna.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Francuska i Nemačka su isporučile najmanje 16 američkih MLRS i MARS 2 (nemačke verzije sistema) ukrajinskim snagama nakon februara 2022. godine.

Svaki lanser MARS 2 ili MLRS može biti naoružan sa do 12 GMLRS GPS vođenih raketa serije M30/M31, koje imaju domet veći od 70 kilometara, ili dve taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS, koje imaju domet od 165 do 300 u zavisnosti od verzije, u dva odvojena poda.

Iskander-M koji je koristio lanser u blizini Ševčenkovskog ima domet od skoro 500 kilometara.

Iskander može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom eksploziva gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator za zemlju za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradar misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Foto US Federal Goverment

Ruska vojska je već uništila ili oštetila neke ukrajinske MLRS i MARS 2 sisteme, kao i nekoliko od oko 40 M142 HIMARS (lakšeg sistema na točkovima koji ispaljuje iste tipove projektila) koje su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini tokom poslednje dve godine.

Međutim, ovo je bio prvi poznati put da je ukrajinska MLRS napunjena ATACMS raketama gađana i uništena ruskom vatrom. Sistemi HIMARS i M270 napunjeni raketama ATACMS ovih dana zadaju velike velike probleme ruskoj PVO.

U pitanju je mobilni artiljerijski raketni sistem koji se koristi za lansiranje nevođenih raketa i vođenih raketa zemlja-zemlja. Ovaj sistem je prvobitno razvijen od strane SAD-a i trenutno je u upotrebi u različitim vojnim snagama širom sveta.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Tipičan lansirni kontejner može nositi 12 raketa. M270 koristi različite vrste raketa uključujući MLRS (M31 GMLRS) sa dometom od nekoliko desetina kilometara.

GMLRS su precizne rakete koje mogu biti opremljene različitim bojevim glavama, uključujući i takozvane “Unitary” bojeve glave i bojeve glave sa poddeljenim efektom.

M270 je montiran na mobilnom vozilu koje mu omogućava brzu relokaciju na različite lokacije. Vozilo ima široku pokretljivost na različitim vrstama terena, što ga čini korisnim za različite taktičke situacije.

M270 ima modularni lansirni sistem koji može nositi više vrsta raketa, uključujući nevođene rakete i vođene rakete zemlja-zemlja. Sistem za lansiranje raketa integriše se sa komandnim i kontrolnim sistemom koji omogućava precizno određivanje ciljeva i upravljanje lansiranjem raketa.

M270 MLRS se koristio u različitim sukobima i vojnim operacijama širom sveta, uključujući Zalivski rat, ratove na Balkanu, Avganistan i Irak.

Tokom vremena, M270 je prošao kroz različite modernizacije kako bi se održala njegova operativna efikasnost i usklađivanje sa savremenim vojnim standardima.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!