BIVŠI OBAVEŠTAJAC CIA PRIZNAO KRIVICU: Deset godina špijunirao za Kinu

Novosti online

26. 05. 2024. u 09:29

BIVŠI zvaničnik CIA i saradnik FBI optužen da je najmanje 10 godina špijunirao za Kinu priznao je krivicu u petak na saveznom sudu u Honoluluu.

БИВШИ ОБАВЕШТАЈАЦ ЦИА ПРИЗНАО КРИВИЦУ: Десет година шпијунирао за Кину

Foto: Profimedia/Ilustracija

Aleksandar Juk Čing Ma (72) nalazi se u pritvoru od hapšenja u avgustu 2020. godine, prenosi "Politiko".

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je u sudskom podnesku da je protiv njega prikupilo veliku količinu dokaza, uključujući jednosatni video-snimak Maa i starijeg rođaka — takođe bivšeg oficira CIA — na kom se vidi kako predaje poverljive informacije obaveštajnim službenicima kineskog Ministarstva državne bezbednosti 2001. godine.

Na snimku se vidi kako Ma broji 50.000 dolara koje je dobio od kineskih agenata za svoju uslugu, rekli su tužioci.

Tokom operacije, on je prihvatio hiljade dolara u gotovini u zamenu za prethodne špijunske aktivnosti, a prikrivenom agentu FBI koji se predstavljao kao kineski obaveštajac rekao je da želi da vidi "uspeh domovine", rekli su tužioci.

On je optužen da je delio informacije o izvorima koje CIA koristi, međunarodnim operacijama, bezbednosnoj komunikaciji i operativnoj trgovini, navodi se u dokumentima optužnice.

U okviru sporazuma sa tužiocima, Ma se u petak izjasnio krivim po tački optužnice za zaveru radi prikupljanja ili dostavljanja informacija o nacionalnoj odbrani stranoj vladi.

Sporazumom je predviđena kazna od 10 godina zatvora, ali će sudija imati poslednju reč u Maovoj presudi zakazanoj za 11. septembar. Ukoliko ne bude postigao sporazum, on će se suočiti sa doživotnom robijom.

Ma je rođen u Hong Kongu, preselio se u Honolulu 1968. i postao američki državljanin 1975. Pridružio se CIA 1982, sledeće godine je raspoređen u inostranstvo pre nego što je dao otkaz 1989. godine. Prošao je strogu bezbednosnu proveru, prema sudskim dokumentima.

Ma je živeo i radio u Šangaju, u Kini, pre nego što se vratio na Havaje 2001. godine. Bio je angažovan kao lingvista po ugovoru u terenskoj kancelariji FBI u Honoluluu 2004. godine, a tužioci kažu da je u narednih šest godina redovno kopirao, fotografisao i krao poverljive dokumente.

Često ih je nosio na putovanja u Kinu, odakle se vraćao sa hiljadama dolara u gotovini i skupim poklonima, kao što je novi set palica za golf, rekli su tužioci.

Na sudu u petak, pomoćnik američkog tužioca Ken Sorenson otkrio je da je Maovo angažovanje u FBI bio "trik", kako bi se nadgledali njegovi kontakti sa kineskim obaveštajcima.

FBI je bio upoznat sa njegovim vezama sa obaveštajnim službenicima i "odlučio je da namerno angažuje optuženog da radi na FBI lokaciji van lokacije u Honoluluu", navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

Ma je, priznajući krivicu, rekao da je sve što je Sorenson opisao istina. Ma je rekao da je potpisao ugovore o neotkrivanju podataka za koje je znao da će biti na snazi čak i nakon odlaska iz CIA i da je znao da informacije koje je davao kineskim obaveštajnim zvaničnicima mogu naštetiti SAD ili pomoći stranoj državi.

Godine 2021, Maov bivši branilac rekao je sudiji da Ma veruje da pati od ranih stadijuma Alchajmerove bolesti i da ima problema sa pamćenjem.

Prošle godine sudija je proglasio Maa kompetentnim, tvrdeći da ne pati od ozbiljne mentalne bolesti.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VATROMET KOD BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Kad "delije" slave Zvezdinu titulu na Kalemegdanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)