UKRAJINA DIREKTNO POVEZANA SA NAPADOM NA KROKUS HIL: Novo oglašavanje prvog čoveka ruske Federalne službe bezbednosti (FOTO)

I.S.

24. 05. 2024. u 18:54

SA terorističkim napadom na "Krokus siti hol" na periferiji Moskve, u kom su poginule 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređen 551 čovek, direktno je povezana Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine.

УКРАЈИНА ДИРЕКТНО ПОВЕЗАНА СА НАПАДОМ НА КРОКУС ХИЛ: Ново оглашавање првог човека руске Федералне службе безбедности  (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ovo je saopštio Aleksandar Bortnjikov, direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

- Utvrdićemo sve okolnosti zločina i svi umešani biće procesuirani - najavio je Bortnjikov na sednici Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi zemalja-članica ZND(Zajednice nezavisnih država, koju čini devet bivših sovjetskih republika) u glavnom gradu Kirgistana, Biškeku.

Već je uhapšeno više od 20 ljudi umešanih u teroristički napad, među kojima su i saučesnici i izvršioci zločina.

- Dvojica od četiri učesnika napada stigla su u Rusiju iz Turske, neposredno pre terorističkog ataka, a jedan od njih, priznao je da mu je ponuđeno pola miliona rubalja (oko 5.000 evra) da ubije - dodao je Bortnjikov.

Precizirao je da su pripremu, finansiranje, napad i bekstvo teroristapreko interneta koordinirali pripadnici "Glasa Horasana" iz avganistansko-pakistanske zone, (DAEŠ, teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji).

- Teroristi su dobili jasnu komandu da se, pošto izvrše napad, upute ka ukrajinskoj granici, gde je na toj strani pripremljen "prozor" - kaže Bortnjikov. - Jedan od ciljeva naručilaca terorističkog napada bio je narušavanje odnosa između zemalja ZND uz pomoć verskih i nacionalnih faktora. Naši geopolitički protivnici očekuju da će uništiti jedinstvenu međunacionalnu i međuversku ravnotežu koja je nastala tokom dugog perioda suživota naših naroda.

Istraga se vodi uz asistenciju obaveštajnih službi iz Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)