KALIBAF MOGUĆI NASLEDNIK RAISIJA? Dok se Iranci opraštaju od predsednika roje se spekulacije ko bi mogao da ga zameni

A.Vojinović

23. 05. 2024. u 07:00

DOK se stanovnici Irana opraštaju od predsednika Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i zvaničnika tragično nastradalih u helikopterskoj nesreći, pitanje koje se izdvojilo kao jedno od ključnih, pored uzroka pada letelice, jeste ko će naslediti Raisija.

КАЛИБАФ МОГУЋИ НАСЛЕДНИК РАИСИЈА? Док се Иранци опраштају од председника роје се спекулације ко би могао да га замени

Tanjug

Vanredni predsednički izbori zakazani su za 28. jun. Iako se ne očekuje da će novi lider kormilo preusmeriti na drugu stranu, s obzirom na to da u iranskoj državnoj hijerarhiji najveća moć u rukama vrhovnog vođe, izbori za drugu najvažniju figuru u zemlji pratiće se sa posebnom pažnjom.

Posle Raisijeve smrti, prvi potpredsednik Mohamed Mohber imenovan je za privremenog predsednika Irana, pa ne čudi što ga analitičari svrstavaju kao jednog od mogućih naslednika šefa države. Mohberu bi u slučaju da se kandiduje za visoku poziciju značio blizak odnos sa vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, ali bi mogla da ga pokoleba ne tako dobra podrška Raisijevih kolega. Mohber je potpredsedničku fotelju dobio 2021. kada je Raisi dobio predsednički mandat.

U bubnju sa imenima mogućih kandidata za predsednika mogao bi da se nađe i konzervativac i nekadašnji glavni pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili, zatim bivši ministar infrastrukture Merdad Bazrpaš, te Hamenijev sin i sveštenik Modžtaba. No, naslednik vrhovonog vođe koji nema političku karijeru iza sebe, važi za desnu ruku svoga oca. Njemu bi, pak, osvajanje srca kod birača mogao da oteža nepotizam koji bi mu protivnici odmah okačili za rever.

Poznavaoci prilika, ipak, najviše šansi daju predsedniku iranskog parlamenta i konzervativcu Mohamedu Bageru Kalibafu. Kalibaf, kao bivši gradonačenik Teherana i pripadnik Islamske revolucionarne garde koji uživa veliku podršku naroda mogao bi da bude najizvesniji kandidat za novog iranskog lidera. On je, takođe, ranije važio za Raisijevog rivala.

Vulin odao počast u Teheranu

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin u Teheranu predvodio je državnu delegaciju na ceremoniji odavanja počasti i opraštanja od iranskog predsednika Raisija koju čini i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović. Vulin se u Teheranu sastao sa vršiocem dužnosti predsednika Irana Mohamadom Mohberom i uputio najdublje izraze saučešća u ime predsednika Vučića i državnog rukovodstva Srbije povodom Raisijeve tragične smrti. Istakao je da je Raisi bio istinski prijatelj Srbije, te da je Srbija visoko poštovala predsednika Irana, baš kao što ceni i poštuje iranski narod.

Hamnei je juče održao molitvu na Univerzitetu u Teheranu, uz prisustvo visokih stranih zvanica za Raisija i njegove kolege, a zatim je na Trgu revolucije održana komemoracija. Da odaju poštu poginulom predsedniku došli su premijer Iraka Muhamed Šija al Sudani, politički lider Hamasa Ismail Hanije, kao i delegacije iz Turske, Indije, Rusije, Avganistana, Pakistana, Kine, Azerbejdžana, Jermenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)