"U ŠVAJCARSKOJ SE ODRŽAVA NEKAKVO POSELO" Ruski diplomata: Pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba bez Moskve – fikcija

Novosti onlajn

12. 05. 2024. u 10:11

PREGOVORI o rešavanju ukrajinskog sukoba bez učešća Rusije su fikcija, a Moskva neće ići na skup u Švajcarskoj ni da je pozovu, rekao je za Sputnjik zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije Rusije za odbranu i bezbednost Vladimir Čižov.

У ШВАЈЦАРСКОЈ СЕ ОДРЖАВА НЕКАКВО ПОСЕЛО Руски дипломата: Преговори о решавању украјинског сукоба без Москве – фикција

Foto: Tanjug

- Kao što znate, u Švajcarskoj se u junu održava nekakvo poselo na koje, koliko sam razumeo, više od polovine potencijalnih učesnika ne želi da ide, a i ako ode – ići će bez entuzijazma. Kakve mogu biti konferencije o Ukrajini bez Rusije? Nećemo ići ni da nas pozovu. O čemu da razgovaramo? Sve to je fikcija - rekao je Čižov.

On je dodao da je Rusija uvek spremna za pregovore sa Ukrajinom, ali samo o sprovođenju ciljeva specijalne vojne operacije.

- Govoriti o takozvanom mirovnom planu (Vladimira) Zelenskog kao osnovi pregovora je besmislica. Uvek smo spremni za pregovore, ali ne o kapitulaciji Rusije, nego o realizaciji ciljeva koji su prvobitno bili postavljeni u specijalnoj operaciji. Kada druga strana bude spremna da razgovara o tome, u šta sumnjam dok je na vlasti aktuelni kijevski režim koji se, blago rečeno, potpuno diskreditovao, onda ćemo i razgovarati - poručio je ruski senator.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

NEĆE JEZIK NEGO PRAVO Gruhonjić se zbunio: Zovem se Dinko Šakić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan