VELIKI UDAR ZA AMERIČKU DIPLOMATIJU: Ambasador i savetnik za bezbednost SAD 40 godina špijunirao za Kubance

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 19:11

BIVŠI karijerni diplomata, koji je nekada bio američki ambasador u Boliviji, osuđen je na 15 godina zatvora jer je radio kao agent za Kubu.

ВЕЛИКИ УДАР ЗА АМЕРИЧКУ ДИПЛОМАТИЈУ: Амбасадор и саветник за безбедност САД 40 година шпијунирао за Кубанце

Arhiva

Viktor Manuel Roča (73) je tajno prenosio informacije kubanskoj vladi više od 40 godina, tvrde tužioci.

U februaru, Roča je promenio svoje prvobitno izjašnjavanje o nevinosti na sudu u Majamiju i osigurao da će izbeći suđenje.

Ovaj slučaj špijunaže je među najzastupljenijim ikada između SAD i Kube.

Obučen u bež zatvorsku uniformu u petak, Roča je u saveznoj sudnici u Majamiju rekao: "Izjašnjavam se krivim."

Pored zatvora, Roča mora da plati i kaznu od 500.000 dolara i da sarađuje sa vlastima.

Američki državni tužilac Merik Garland nazvao je Ročine zločine „jednom od najzahtjevnijih i najdugotrajnijih infiltracija stranog agenta u američku vladu“.

Roča, rođen u Kolumbiji, školovan na Jejlu i na Harvardu, služio je kao američki ambasador u Boliviji između 1999. i 2022. godine, kao i na raznim drugim diplomatskim funkcijama u Argentini, Hondurasu, Meksiku i Dominikanskoj Republici.

Takođe je obavljao druge funkcije u vladi, uključujući i onu u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Nakon što mu je diplomatska služba završila, Roča je služio kao konsultant za Južnu komandu američke vojske, koja nadgleda celu Latinsku Ameriku i Karibe - uključujući komunističku Kubu.

U novembru 2022, tajni agent FBI-a je kontaktirao Roču na VotsApu i tvrdio da radi u ime kubanske obavještajne službe. Agent je rekao da isporučuje poruku od "vaših prijatelja u Havani", prema sudskim dokumentima.

Tokom tri naredna sastanka, Roča je otkrio detalje svoje prethodne špijunaže u ime Kube. U jednom trenutku, Roča je upotrebio izraz „mi“ da opiše Kubu i sebe, obećavajući da će „zaštititi“ ono što smo „mi“ zajedno uradili.

Na pitanje da li je "još uvek sa nama", Roča je tajnom agentu rekao da je "ljut" što se dovodi u pitanje njegova lojalnost kubanskom režimu.

-To je kao da dovodim u pitanje svoju muškost, rekao je.

SAD imaju napete odnose sa Kubom od kada je Fidel Kastro 1959. godine zbacio vladu na ostrvu koju su podržavale SAD, što je bila revolucija nakon koje je ubrzo usledio američki trgovinski embargo.

Dok su tadašnji predsednik Barak Obama i bivši kubanski predsednik Raul Kastro preduzeli korake za normalizaciju odnosa 2015. godine, Trampova administracija je poništila mnoge od tih akcija.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, bivši šef kontraobaveštajne službe CIA Džejms Olson rekao je da je slučaj simboličan za to kako je kubanska obaveštajna služba decenijama „pobeđivala“ svoje protivnike u SAD.

-Oni su nas posedovali, rekao je Olson. „To je jedan od razloga zašto imam ličnu ljutnju na kubansku obaveštajnu službu jer su bile tako uspešne u delovanju protiv nas.

G. Olson je Roču nazvao "izdajnikom".

-Izdao je našu zemlju, rekao je on. „Mislim da je to za prezir, i mislim da neće ponovo ugledati svetlost dana.

(BBC)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)