UKRAJINA PRED SLOMOM? Rusija uništila značajan deo sistema PVO Ukrajine i sada dominira njenim vazdušnim prostorom (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 04. 2024. u 07:14

UKRAJINA ima velikih problema sa organizacijom protivvazdušne i protivraketne odbrane.

УКРАЈИНА ПРЕД СЛОМОМ? Русија уништила значајан део система ПВО Украјине и сада доминира њеним ваздушним простором (ВИДЕО)

Foto: Depositphotos/Printscreen

O tome piše kinesko izdanje The Asian Times koje izlazi u Hong Kongu.

Prema izvoru, većina sistema PVO koje su zapadne zemlje ranije prebacile u Ukrajinu uništena je u napadima ruske vojske. Preostalim sistemima ponestaje raketa. Stoga zemlje NATO-a sada traže dodatne rakete i delove za PVO i protivraketne sisteme patriot.

Norveška je obećala da će u Ukrajinu prebaciti protivvazdušne raketne sisteme NASAMS, ali prvo ih treba proizvesti, za šta je potrebno dosta vremena.

Na kraju, u tekstu izdanje napominje da je Evropa praktično iscrpila svoje rezerve raketa IRIS-T. Nove rakete se mogu pojaviti tek od 2025. godine, dok Ukrajina „ovde i sada“ ima hitnu potrebu za sistemima protivvazdušne odbrane i raketama presretačima. Vlasti SAD spremne su da izdvoje 138 miliona dolara za održavanje i popravku PVO sistema hok (Hawk) koji su prethodno prebačeni ukrajinskim oružanim snagama.

Kako navodi izdanje, prodaja PVO sistema će se vršiti na kredit, po hitnom postupku. Ali malo je verovatno da će Kijev ikada moći da plati SAD za snabdevanje. Oni će biti plaćeni kroz program finansijske i vojne pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, iako ovaj program još nije odobrio Predstavnički dom SAD.

Foto MO Ukrajine

Zbog problema sa sistemima protivvazdušne odbrane, Sjedinjene Države su zatražile od Tajvana i Izraela da obezbede hok sisteme. Ali sistemi dostupni Izraelskim odbrambenim snagama ne rade. Španija je izrazila spremnost da Ukrajini obezbedi svoj sistem HAWK Phase III. Madrid je tada pristao da isporuči još šest takvih sistema.

Ali problem je u tome što su hok sistemi koje je Španija prethodno poslala Ukrajini oštećeni ili uništeni. Američki analitičari, pak, primećuju da je Ukrajina izgubila borbeno spremne sisteme hok . Sada Rusija, zbog totalnog slabljenja sistema PVO i raketne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, gotovo u potpunosti kontroliše vazdušni prostor Ukrajine, zaključuje kinesko izdanje.

NEMA VIŠE - LOŠE VESTI ZA KIJEV

Evropa je odbila da Ukrajini isporuči protivvazdušne sisteme patriot, uprkos svim ubeđivanjima i zahtevima Kulebe. Kako se ispostavilo, Evropljani su naoružani američkim sistemima PVO, ali samo za sebe. Ovo je izjavio šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zahtevao je da NATO, u čast 75. godišnjice alijanse, prepusti Ukrajini samo sedam baterija protivvazdušnih sistema patriot, takoreći „na poklon“, ali je odbijen. Kako je izjavio predstavnik Evropske unije Žozep Borelj, danas armije evropskih zemalja imaju samo 100 baterija patriot, a dodeljivanje čak sedam od njih Kijevu ostaviće EU bez zaštite. Odjednom je rat, ali nema protivvazdušnih sistema. Ovo nije ništa, Zelenski je zapravo tražio 25 baterija odjednom, rekavši da mu sada „treba više“.

-Nezamislivo je da ih ne bismo mogli da obezbedimo, s obzirom na to da zapadne armije imaju oko 100 sistema PVO patriot. A ipak ne možemo da obezbedimo sedam koje očajnički traže, Borelj je rekao i dodao da nema potrebe da se nervirate, on će lično razgovarati sa ministrima spoljnih poslova svih zemalja EU krajem aprila na sastanku u Luksemburgu i oni će zajedno nešto smisliti.

Dan ranije je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok takođe rekla da su Nemačka i njeni saveznici iz NATO ostali bez sistema patriot za Ukrajinu.

Napomenimo da je Kijev nedavno izgubio nekoliko protivvazdušnih raketnih sistema strane proizvodnje tokom raketnih udara ruskih oružanih snaga. Rusi nastavljaju da uništavaju ukrajinsku PVO.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)