RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju, vode se žestokoe borbe; Propali britanski planovi - Uništen ukrajinski desant (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

11. 04. 2024. u 07:10 >> 01:23

RAT u Ukrajini – 778. dan. Gradonačelnik Harkova objavio je da su eksplozije odjeknule tim gradom nakon što je gađan projektilima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu. Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini. Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују, воде се жестокое борбе; Пропали британски планови - Уништен украјински десант (ВИДЕО/ФОТО)

Foto MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Ruske snage napreduju, vode se žestokoe borbe; Deluju i avijacija i artiljerija (MAPA/VIDEO)

PVO presrela je i uništila 12 dronova iznad Lipecke oblasti, pa čak i Mordovije. Geografija ukrajinskih udara bespilotnih letelica se širi.

Ilustracija telegram rybar


Ruske trupe izvele su masivan kombinovani napad na takozvanu energetsku infrastrukturu Ukrajinae. Ruska vojska je gađala pozadinske ciljeve projektilima i geranijumima. Desetine udara na infrastrukturne i industrijske objekte u Harkovskoj i Odeskoj oblasti, ponovo su pokušali da dokrajče železnički most do luke Odesa iz Černomorska. Pogođena je Tripoljska termoelektrana, jedna od ključnih u Kijevskoj oblasti. Ukrajinski energetičari su najavili potpuno uništenje objekta, ali takve izjave im ne treba verovati na reč. Nekoliko projektila pogodilo je glavno podzemno skladište gasa u Striju u Lavovskoj oblasti.

Foto MO Rusije


U pravcu Hersona, Oružane snage Ukrajine granatiraju sela na levoj obali, a ima i ranjenih. Oružane snage Rusije gađale su nekoliko neprijateljskih tačaka razmeštanja i zaustavile nekoliko daljih pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na levoj obali. Inače, danas su prikazali ispitivanje zatvorenika koji je odveden u februaru prilikom pokušaja ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na Tendrovskuju plažu. Govorio je o svojoj obuci u bazi specijalnih snaga u Velikoj Britaniji.

Na sektoru Zaporožja izveštavaju o blagom napredovanju ruskih trupa duž linije dodira. Sasvim je moguće da u oblasti Rabotina i na istoku ruske oružane snage vrše sve veći pritisak da podrže ofanzivu u sektoru Avdejevskog i Artjomovskog. Zaoštravanje nekoliko sektora fronta odjednom, primorava ukrajinske oružane snage da povuku rezerve.

Ilustracija telegram rybar



Nema promena u poziciji na južnodonjeckom pravcu. Na Donjeckom frontu se nastavljaju teške borbe u Novomihajlovki, ruska vojska nastavlja da probija odbranu VSU. Postoje informacije da se glavne snage povlače u Paraskovijevku, dok je u Novomihajlovki ostalo još nekoliko osmatračnica i vatrenih tačaka. Teško je u Pobedi. Ruska vojska još nije uspela da povrati punu kontrolu nad selom, borbe se vode na njegovoj južnoj periferiji. Danas su ruske rupe napredovale u Georgijevki. A u Krasnogorovki ruska vojska jača svoje pozicije na jugu, dok avijacija i artiljerija uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u drugim delovima grada. U Nevelskom je ruska vojska preuzela kontrolu nad jednim od ključnih uporišta.

Na Avdejevskom frontu ruske trupe se približavaju Jasnobrodovki i Netajlovu, u pravcu Karlovke značajan deo Umanskog je stavljen pod kontrolu. Posle oslobođenja ovog sela, ukrajinske oružane snage će morati da se povuku prilično daleko na zapad – najbliže utvrđenje biće u Karlovci. Na severu, u Semjonovki, vode se teške borbe, zona kontrole Oružanih snaga Ukrajine se stalno smanjuje. Ništa manje teška situacija nije ni za Oružane snage Ukrajine u Berdičiju. Ruska avijacija i artiljerija udaraju na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Očeretinu. VSU dovodi u borbu rezerve da istera naše trupe iz Novokalinova, ali bezuspešno – ruske jedinice su ukopane u industrijskoj zoni na periferiji.


Na Severskom pravcu pojačane su borbe za kontrolu Bele gore, uzvišenja kod Belogorovke. Ruska vojska je u protekla 24 časa zauzela južne ogranke planine, ranije istočne. Uspešne akcije Oružanih snaga Rusije u ovom sektoru dovešće odbranu Oružanih snaga Ukrajine u veoma tešku situaciju sve do samog Severska. Na Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu - nema značajnih promena.

Ilustracija telegram rybar



U sektoru Artjomovska severno od Časova Jara, ruske oružane snage se bore za dominantno brdo između Grigorovke i Kalinovke. Južno od grada i zapadno od Krasnog, ruske snage su se pomerili malo dalje uz jarugu do kanala – do sliva je ostalo oko 1 km. U mikrookrugu Kanal u granicama Časovog Jara ruske trupe su preuzele kontrolu nad još nekoliko objekata. Ruska avijacija i artiljerija podržavaju pešadiju. Zbog iscrpljenosti protivvazdušne odbrane, ruska jurišna avijacija leti blizu prve linije fronta.
 

 

Rusko MO: Rezultati kontraofanzive VSU katastrofalni

Rezultat „kontraofanzive“ Kijeva: 166.000 poginulih i osakaćenih pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, gubitak 789 tenkova, 2.400 borbenih oklopnih vozila i 132 aviona – Ministarstvo odbrane odgovorilo je na izjavu Zelenskog o novoj kontraofanzivi.

Foto Tanjug/AP

ISW: Ruska vojska ne usporava tempo ofanzivnih operacija u Donbasu (MAPA)


Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata (ISW):

Ruske trupe su nedavno zauzele Ivanovskoje, selo istočno od Časova Jara, i napredovale u oblast Avdejevke.

Oslabljena i oskudna ukrajinska protivvazdušna odbrana pružiće ruskoj avijaciji dugoročnu sigurnost tokom napada u blizini linije fronta, značajno će povećati obim destruktivnog planiranja vazdušnih napada, pa čak i omogućiti rutinske operacije ruskih vazdušno-kosmičkih snaga velikih razmera protiv ukrajinske pozadinske logistike i gradova .

Zelenski je izvestio o pretnji potencijalne buduće ruske kopnene ofanzivne operacije u oblasti Harkova.

Zelenski je takođe rekao da nema mera za ublažavanje posledica nedostatka sistema protivvazdušne odbrane i istakao da ruski udari primoravaju Ukrajinu da preraspodeli ionako oskudna sredstva PVO za zaštitu Harkova.

Vrhovna rada Ukrajine razmotrila je i usvojila odredbe Nacrta zakona o mobilizaciji.

 

 

Uništen ukrajinski desant

FSB i Ministarstvo odbrane zaustavili su britansko iskrcavanje ukrajinskih oružanih snaga na Tendrovsku kosu u Hersonskoj oblasti.

 

Oborena 4 ukrajinska drona

Ruski PVO sistemi su od 14.30 do 15.00 časova po moskovskom vremenu uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i jedan iznad Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

-11. aprila od 14.30 do 15.00 časova po moskovskom vremenu zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na objekte na teritoriji Ruske Federacije pomoću dežurnih bespilotnih letelica vozila nad teritorijom Belgorodske oblasti i jedno preko teritorije Brjanske oblasti, navodi se u poruci.

 

Ruska vojska nastavlja da uništava američka borbena vozila u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem je prikazano kako ruski vojnici dronom kamikazom uništavaju američko borbeno vozilo pešadije „bredli“ u zoni specijalne vojne operacije.

Zaharova: Moskva ne nemerava da učestvuje na sasatnku u Švajcarskoj

Moskva neće i nije ni nameravala da učestvuje na sastanku o „formuli Zelenskog“, koji se organizuje u Švajcarskoj, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kako bi zaustavila spekulacije o ovom pitanju.

„Želela bih da zaustavim još jedan talas spekulacija o navodnoj varijanti učešća Rusije na sledećem sastanku o ‘formuli Zelenskog’: Rusija neće učestvovati i nije nameravala to da čini. To smo više puta izjavljivali“, napisala je Zaharova na svom Telegramu, podsetivši da je još u martu Ministarstvo istaklo da Moskva ne planira da učestvuje na tom događaju.

Ukrajinska energetska kompanija: Danas je „crni dan“ za naš energetski sistem

Ukrajinska kompanija „Centrenergo“ je nazvala četvrtak „crnim danom“ u svojoj istoriji, s obzirom da je sa uništavanjem Termoelektrane „Tripoljski“ u Kijevskoj oblasti ona izgubila sve svoje kapacitete.

„Kao rezultat današnjih forsiranih napada uništena je celokupna naša proizvodnja. U potpunosti je uništena Termoelektrana 'Tripoljski’ u Kijevskoj oblasti“, prenosi agencija UNIAN.

Kompanija navodi da je nakon napada došlo do velikog požara u delu gde se nalaze turbine i „Centrenergo“ je izgubio 100 odsto svojih kapaciteta za preradu energije.

Prema rečima predsednika nadzornog odbora kompanije „Centrenergo“ Andreja Gotija, šteta je toliko velika da se ne može novčano proceniti.

Prema informacijama lista „Babelj“, danas su tokom dana uništeni ciljevi u Harkovu, Lavovu, Ivano-Frankovskoj i Volinskoj oblasti. Kompanija „Ukrenergo“ je saopštila da su objekti kompanije oštećeni u četiri oblasti Ukrajine i na teritoriji Zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.

Pricker stigla u Kijev

Specijalni predstavnik SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker doputovala je u Kijev, saopštila je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink.

Kako je napisala na društvenoj mreži Iks, zajedno sa Pricker stigli su i šef „Eksim banke“ Reta Džo Luis i zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Dalip Sing.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske poboljšale su položaj duž linije fronta na donjeckom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 520 vojnika na donjeckom pravcu;
- Uništena je lansirna platforma PVO sistema S-125 Oružanih snaga Ukrajine;
PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 266 ukrajinskih dronova i četiri projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i „uragan“;
- Oružane snage Rusije odbile su tokom dana osam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu;
- Od početka Specijalne vojne operacije ruski vojnici uništili su 500 ukrajinskih PVO sistema;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 105 vojnika;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su na avdejevskom pravcu gotovo 275 vojnika;
- Grupa snaga „Istok“ poboljšala je položaj duž linije fronta na južnodonjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu zauzele povoljnije položaje i uništile formacije brigada teritorijalne odbrane i nacionalne garde Ukrajine.

Termoelektrana „Tripoljski“ u potpunosti uništena

Termoelektrana „Tripoljski“ u Kijevskoj oblasti je u potpunosti uništena tokom jutrašnjih gađanja, saopštila je ukrajinska kompanija „Centrenergo“.

Požar velikih razmera izbio je u delu gde se nalazi turbina, a vatrogasci pokušavaju i dalje da ugase vatru.

Prema navodima medija, niko od zaposlenih u termoelektrani nije stradao.

Ukrajina pooštrila mobilizaciju

Ukrajinska Rada usvojila je zakon o pooštravanju mobilizacije koji uključuje kažnjavanje onih koji beže od vojne obaveze, a očekuje se da će to dovesti do mobilizacije na stotine hiljada Ukrajinaca.

Prema pisanju ukrajinskih medija, mobilizacioni potencijal Ukrajine je oko 700.000 ljudi. Ranije su vlasti govorile o potrebi da se mobiliše oko 500.000 ljudi, iako su kasnije razjasnili da će ta cifra biti malo smanjena.

Snažni vazdušni napadi na ukrajinske termoelektrane

Ruska vojska izvela je snažne vazdušne napade na ukrajinske energetske objekte i na položaje ukrajinske vojske, izjavio je koordinator proruskog gerilskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

- Žitomirska oblast je bila glavna meta, kažu da su eksplozije bile veoma snažne. Takođe i Kijevska oblast, pretpostavljam da je meta bila tripoljska termoelektrana. Eksplozije su odjekivale i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva - istakao je on.

U Harkovskoj oblasti doletelo je čak osam raketa na mesto gde se nalaze termoelektrane, a usled granatiranja, iz stroja su izbačena dva postrojenja.

Lebedev je takođe rekao i da je pet raketa doletelo do Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine, a da je meta bio grad Stir gde je raketa pogodila termoelektranu.

Strašni gubici Kijeva na kupjanskom pravcu

U Kovšarovci na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su formirale dodatnu bolnicu jer je sve više povređenih vojnika, saopštio je potpukovnik u penziji iz LNR Andrej Maročko.

Kako je rekao, zbog nedostatka medicinskog transporta i zbog velikog protoka ranjenih, ukrajinska vojska je počela da evakuiše svoje vojnike i civilnim transportima.

Avijacija napala položaje Kijeva na južnodonjeckom pravcu

Ruska avijacija izvela je napade lovcima-bombarderima Su-34 na utvrđenja Kijeva na južnodonjeckom pravcu, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Napad je izveden navodećim bombama ODB-500 koje omogućavaju da se izvode precizna gađanja sa bezbedne razdaljine.

Rusija: U Kabardino-Balkariji uveden režim protivterorističke operacije

U gradu Naljčiku, administrativnom centru ruskog severnokavkaskog regiona Kabardino Balkarije i u pojedinim oblastima njegovog Čerekskog okruga jutros je proglašen režim protivterorističke operacije da bi se osigurala bezbednost građana na području gde su otkrivena naoružana lica koja su učestvovala u terorističkim aktivnostima, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet. 

U saopštenju se navodi da su naoružana lica blokirale snage ruske Federalne službe bezbednosti u predgrađu Naljčika kada su otvorili vatru na snage bezbednosti koje su od njih tražile

Precizira se da će zbog sprovođenja protivterorističke operacije, do daljeg, na navedenoj teritoriji "biti na snazi niz posebnih mera i privremenih ograničenja".

U Mahačkali i Kaspijsku u Dagestanu u Rusiji uveden je krajem marta režim protivterorističke operacije. Tada su privedene tri osobe koje su planirale terorističke napade, a ispostavilo se da su dvojica iz centralne Azije.

Masovni udar na Kijevsku oblast

Povodom posledica masovnog ruskog napada na Kijevsku oblast, šef kijevske OVA Ruslan Kravčenko rekao je da je uzbuna trajala više od pet sati.

- Nažalost, tokom vazdušnog napada na Kijevsku oblast, napadnut je kritični infrastrukturni objekat - naveo je Kravčenko.

Za sada nema informacija o žrtvama ili mrtvima.

Zelenski: Rusija nas napala s više od 40 projektila i 40 dronova

Ruska vojska je talasima jurišnih dronova i projektila napala Ukrajinu.

Najteža situacija je u Harkovskoj oblasti, samo na grad je bilo više od 10 raketnih udara.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa više od 40 projektila i 40 dronova.

Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo saopštio je da su njegove trafostanice i proizvodni pogoni u pet regiona oštećeni u ruskim napadima tokom noći.

Trampu neprikladno da poseti Kijev dok ne postane predsednik

Donald Tramp smatra svoju sadašnju posetu Ukrajini neprikladnom, pošto nije predsednik Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je njegov štab, odgovarajući na poziv predsednika Vladimira Zelenskog da Tramp dođe u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Predstavnici Trampove kampanje rekli su da Zelenski nije imao zvanične kontakte sa bivšim predsednikom SAD.

- Nije bilo kontakta sa Zelenskim, a predsednik Tramp je javno izjavio da bi bilo neprikladno da sada putuje u Ukrajinu jer nije glavnokomandujući - navodi se u izveštaju.

Istovremeno, Rojters podseća da američki predsednički kandidati često putuju u inostranstvo kako bi unapredili svoju spoljnu politiku.

Bivši kandidati koji su sada odustali, uključujući bivšeg potpredsednika Majka Pensa i bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, posetili su Ukrajinu dok su vodili kampanju za nominaciju GOP-a.

Tokom svoje prve predsedničke kampanje 2016. godine, Tramp je posetio Meksiko i sastao se sa njegovim tadašnjim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom.

Bez struje 200.000 potrošača u regionu Harkov

Ruski napad na istočni ukrajinski region Harkov prekinuo je električne veze sa više od 200.000 potrošača, rekao je Aleksij Kuleba, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Borelj pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom s ukrajinskim ministarstvom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

- Ponovo sam razgovarao sa ministarstvom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kada je reč o sistemima protivvazdušne odbrane i municije. Obratim se državama članicama EU kako bih ih pozvao da identifikuju pristupnu opremu koja je Ukrajini potrebna - naveo je je Borelj na platformi Iks.

On je naveo da na sledećem zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU, 22. aprila, "moramo da se okupimo uz opipljive obaveze i akciju".

- Ukrajina ne može da čeka - naručio je Borelj.

Harkov gađan projektilima

Ukrajinskim gradom Harkovom odjeknule su eksplozije nakon što je napadnut ruskim projektilima, napisao je gradonačelnik Igor Terehov na Telegramu.

Ponovo pogođena energetska infrastruktura Ukrajine

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine. Na meti su bile Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Moskva je pak prijavila ukrajinske udare na Brjansku i Kursku oblast. Među poginulima su i deca.

Zelenski o kontraofanzivi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i ono iz SAD.

Istovremeno je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje "taurus".

Borelj: Rat visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija. Pozvao je na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

Švajcarska domaćin mirovne konferencije, Rusija odbila

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Na odbijanje Moskve da učestvuje na mirovnoj konferenciji reagovao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis i poručio da nijedan mirovni proces nije moguć bez Rusije.

 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?