RUMUNIJA ĆE SA SVOJOM VOJSKOM MOĆI I U MOLDAVIJU: Šta sprema novi zakon

Милица Шкорић
Milica Škorić

03. 04. 2024. u 08:28

NOVA verzija rumunskog zakona o nacionalnoj odbrani, koju je Ministarstvo odbrane dostavilo na raspravu, predviđa mogućnost militarizacije snaga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i vojne intervencije van nacionalne teritorije radi zaštite rumunskih građana koji se nalaze u opasnosti.

РУМУНИЈА ЋЕ СА СВОЈОМ ВОЈСКОМ МОЋИ И У МОЛДАВИЈУ: Шта спрема нови закон

Foto Tanjug/AP

Novi zakon „osigurava koherentnost nacionalnih napora za odbranu militarizacijom snaga Ministarstva unutrašnjih poslova“.

- Militarizacija struktura Ministarstva unutrašnjih poslova u uslovima opsade, mobilizacije ili rata stvara niz značajnih operativnih prednosti - navodi se u tekstu.

Nacrt zakona „obezbeđuje pravni okvir za korišćenje vojnih i nevojnih sposobnosti van teritorije rumunske države za zaštitu rumunskih državljana u opasnosti“, dodaje se u tekstu.

Predlog zakona „po prvi put uvodi koncept rumunske intervencije radi zaštite rumunskih državljana u opasnosti van nacionalne teritorije“.

- Novi instrument koji je na raspolaganju predsedniku Rumunije - navodi se u komentaru, „pojavljuje se u kontekstu u kojem je Republika Moldavija izložena hibridnoj pretnji Ruske Federacije, a zvanična statistika navodi da više od 600 hiljada Moldavaca takođe ima rumunsko državljanstvo.

U obrazloženju se navodi da je važeći zakon usvojen pre ulaska Rumunije u NATO, a njegove izmene su uzrokovane potrebom da se uzme u obzir kontekst kolektivne odbrane u okviru Severnoatlantske alijanse i Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministarstvo odbrane je dalo na raspravu i predlog zakona o Nacionalnom sistemu integrisanog upravljanja krizama, koji ima za cilj da „pripremi nadležne organe i državne organe za koordinisano delovanje u kriznim situacijama“.

BONUS VIDEO: Putin u četiri oka sa Kusturicom

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)