PAPA FRANJA PREDVODIO USKRŠNJE BDENJE: Rimski pontif održao večernju misu u bazilici Svetog Petra

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 03. 2024. u 23:23

PAPA Franja je večeras predvodio tradicionalno uskršnje bdenje, koje je trajalo više od dva sata u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

ПАПА ФРАЊА ПРЕДВОДИО УСКРШЊЕ БДЕЊЕ: Римски понтиф одржао вечерњу мису у базилици Светог Петра

Foto Tanjug/AP

Njegov glas je s vremena na vreme zvučao hrapavo i bez daha, ali je pročitao sve svoje pripremljene tekstove, uključujući i homiliju dugu više od jedne stranice i osmehivao se i mahao okupljenima dok je odlazio u invalidskim kolicima, preneo je Rojters.

Večernja misa počela je u skoro potpunom mraku pre nego što su upaljena svetla, koja su označila prelazak iz tame u svetlost kada je, kako je navedeno u Bibliji, Isus Hristos ustao iz mrtvih.

Misi je prisustvovalo oko 6.000 vernika.

Foto Tanjug/AP

U svojoj propovedi, papa Franja je pozvao hrišćane da sačuvaju svoju veru čak i kada su opterećeni tugom, strahom ili drugim nedaćama.

On je, između ostalog, naveo "ignorisanje sebičnosti i ravnodušnosti koji nas sputavaju u nastojanju da izgradimo pravednije i humanije gradove i društva", kao i "sve naše težnje za mirom koje su razbijene okrutnom mržnjom i brutalnošću rata".

Papa Franja će prisustvovati sutra Uskršnjoj misi na trgu Svetog Petra od 10 sati, a zatim će pročitati svoju poruku za Uskrs i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu u narodu) sa središnjeg balkona bazilike Svetoga Petra od 12 sati.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)