NAJVEĆI NAPAD IKADA IZVEDEN - HIDROELEKTRANA DNJEPAR PRESTALA SA RADOM: Delovi Ukrajine bez struje, nema interneta (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 03. 2024. u 11:41

HIDROELEKTRANA Dnjepar, najveća u Ukrajini, prestala je sa radom nakon požara i oštećenja, izjavio je direktor Ukrenergo Igor Sirota.

НАЈВЕЋИ НАПАД ИКАДА ИЗВЕДЕН - ХИДРОЕЛЕКТРАНА ДЊЕПАР ПРЕСТАЛА СА РАДОМ: Делови Украјине без струје, нема интернета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada izveden, a karakteriše ga to što su korišćena kombinovana sredstva - krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa "šahed", izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je naveo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Prema njegovim rečima, oštećeni su energetski objekti u mnogim regionima, posebno u gradu Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina. 

Prema rečima Kudrickog, ruske snage su gađale različite objekte elektroenergetskog sistema - proizvodne, visokonaponske trafostanice i podstanice distributivnih operatera.

- Nažalost, postoje ograničenja u snabdevanju energijom u različitim regionima Ukrajine, uglavnom na levoj obali Dnjepra. Naglašavam da su to kontrolisana ograničenja kako bi sistem funkcionisao kao celina - rekao je Kudricki.

Dodao je da nadležni preduzimaju sve mere da snabdevanje električnom energijom što pre bude uspostavljeno. 

Podsetimo, ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javili su ukrajinski mediji. Regionalne vlasti saopštile su da su u ruskim udarima oštećeni objekti energetske infrastrukture. 

Uništena elektromreža, nema struje

Ministarstvo energetike Ukrajine tvrdi da su u tim delovima Ukrajine zabeležena brojna oštećenja na elektromreži, a u mnogim regionima zbog toga nema struje. Između ostalog, delimično su bez struje i Kirovogradska i Vinjicka oblast.

Pogođena fabrika tenkova

Ruske snage bombardovale su i fabriku za proizvodnju tenkova u Harkovu, a prema rečima očevidaca, napad je bio veoma snažan i uočeno je oko 20 projektila koji su doleteli u pravcu tog industrijskog kompleksa. Požar je izbio u više fabričkih pogona i trenutno je teško proceniti kakva je šteta naneta.

Najveći ruski udar

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da su ruske snage noćas izvele najveći udar na ukrajinski energetski sektor u poslednje vreme.

Galuščenko je rekao da je cilj Rusije ne samo da bude oštećen energetski sistem Ukrajine, već da se ponovo pokuša, kao i prošle godine, da se izazove kvar velikih razmera u radu energetskog sistema, prenosi Unian.

"Nažalost, ima udara i oštećenja proizvodnih objekata, prenosnih i distributivnih sistema u više oblasti. Pored toga, zbog granatiranja, jedan od dalekovoda koji snabdevaju Zaporožsku nuklearku je bez struje", napisao je on na Fejsbuku.

Naveo je da je u nekim oblastima došlo do nestanka struje i da inženjeri već rade na ponovnom uspostavljanju napajanja.

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javili su ukrajinski mediji. Regionalne vlasti saopštile su da su u ruskim udarima oštećeni objekti energetske infrastrukture. 

Gađana hidroelektrana Dnjepar!

Ukrajinski mediji izveštavaju o ruskom udaru na hidroelektranu Dnjepar u Zaporožju, navodno, pogođen je i autobus koji je prevozio radnike elektrane!

Ukrajina bez interneta

U Ukrajini, zbog udara na energetski sektor, dolazi do masovnog prekida interneta, prenosi servis Netbloks. Posledice su najvidljivije u Dnjepropetrovsku, Harkovu, Vinici i Hmeljnickom.

Ruski udari širom zemlje

Ruske snage izvele su noćas masovne vazdušne udare na više oblasti u Ukrajini, a na meti su bile Zaporoška, Harkovska, Lavovska i Dnjepropetrovska oblast, kao i Krivi Rog, javljaju ukrajinski mediji. Novi masivan napad izveden je na ukrajinske infrastrukturne objekte.

Na meti su bili ciljevi u oblastima Harkov, Vinica, Sumi, Lavov, Zaporožje i Dnjepropetrovsk, a prema vojnim zvaničnicima, napadi su izvedeni pomoću dronova, Iskandera, Kinžala i projektila X-101. Ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko rekao je da su današnji napadi na kritičnu infrastrukturu, najveći poslednjih godina na energetski sektor Ukrajine.

- Oštećeni su proizvodni objekti i prenosni i distributivni sistemi električne energije u različitim oblastima. Zemlja je doživela prekide u snabdevanju električnom energijom i internetom - navodi Galuščenko.

Hidroelektrana Dnjepar je teško oštećena.

Iz Zaporoške oblasne vojne administracije saopšteno je da je u udarima uništeno sedam, a oštećeno 35 stambenih objekata i da ima povređenih, prenosi Ukrinform. 

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov izjavio je da je u tom gradu odjeknulo 15 eksplozija i da su ruske snage pogodile objekte elektrodistributivne mreže.

- Za sada je u Harkovu potvrđeno 15 eksplozija. Ima problema sa snabdevanjem strujom u gradu. Neprijatelj gađa objekte elektrodistributivne infrastrukture. Na nekim mestima su izbili požari - naveo je Terehov na Telegramu.

Gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul saopštio je da je u ruskim napadima pogođena kritična infrastruktura.

- Tamo gde postoji mogućnost, potrebno je nabaviti vodu, napuniti elektrouređaje i strujne agregate - naveo je Vilkul, prenosi Unian.

U Krivom Rogu su uvedeni rasporedi vanrednih isključenja struje, a bolnice i druga infrastruktura snabdevaju se električnom energijom iz agregata.

Protekle noći u ruskim vazdušnm udarima oštećena je elektroenergetska infrastruktura i u Lavovskoj oblasti, saopštile su regionalne vlasti. Prema rečima načelnika Lavovske oblasne vojne administracije Maksima Kozickog, jedan od dronova je pogodio energetski objekat, nakon čega je izbio požar čije je gašenje u toku. Za sada nema informacija o povređenima.

U ruskom raketnom napadu oštećeni su energetski objekti u četiri okruga Dnjepropetrovske oblasti, izjavio je načelnik oblasne vojne administracije Serhij Lisak, prenosi Interfaks Ukrajina.

On je dodao da će biti uvedena vanredna isključenja električne energije.

BONUS VIDEO: JOŠ JEDNA EKSPLOZIJA U BELGORADU: Trenutak kada je projektil pogodio objekte sportskog kompleksa

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)