RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Avdejveke, VSU se povlači; Bitka za Rabotino; Utihnule borbe na granici (VIDEO/FOTO)

Novosti online

16. 03. 2024. u 07:20 >> 02:45

RAT u Ukrajini – 752. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код Авдејвеке, ВСУ се повлачи; Битка за Работино; Утихнуле борбе на граници  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Ruske snage napreduju kod Avdejveke, VSU se povlači na nove položaje; Bitka za Rabotino (VIDEO/MAPA)

Ponovo su oboreni/pušteni dronovi iznad ruskih regiona, a oborena je i raketa Točka U. Istovremeno, nekoliko dronova je postiglo svoje ciljeve. Nakon što je pogodio rafineriju nafte u Sizranu u Samarskoj oblasti došlo je do požara, a dron je onesposobio Rafineriju nafte u Novokujbiševski. Situacija je veoma opasna – od početka nedelje VSU je napao više rafinerija nafte, a na nekoliko je izbio požar. Neverovatno je da se vlasnici preduzeća još uvek nisu potrudili da ih zaštite.

Ruska vojska je zauzvrat napala komandni centar Glavne obaveštajne uprave u Sumskoj oblasti. Došlo je i do snažnog udarca na lokaciju u Odesi.

U međuvremenu, Grci su najavili da će novi paket vojne pomoći Ukrajini uključivati 4 miliona metaka streljačke municije, 70 američkih haubica iz Drugog svetskog rata i protivtenkovske, protivvazdušne i avionske granate.

Ilustracija telegram rybar



Iz hersonskog pravca ponovo nema vesti. Strane razmenjuju udarce preko Dnjepra, ali do ozbiljnijih borbi nije došlo. Ali na Zaporoškom frontu bilo je malo zatišja u oblasti Rabotino - neposredno pre bitke. I ruska vojska i ukrajinske oružane snage sprovode artiljerijsku pripremu. Ostaje mogućnost da će VSU uskoro pokušati da izbaci naše trupe iz ovog naseljenog mesta.



Na Donjeckom frontu otpor ukrajinskih Oružanih snaga izgleda malo slabi, Oružane snage Rusije pojačavaju pritisak u Pervomajskom, a svakim danom postoji blagi napredak. Nema promena u Krasnogorovki i Novomihajlovki.

Zapadno od Avdejevke vode se najteže borbe poslednjih dana. Danas postoji blagi napredak u Tonjenjkom. U Berdičiju se vode teške borbe. Naselje je značajno kao podnožje Očeretina, gde se nalaze ključni visovi ovog kraja. Nakon što su Oružane snage RF stekle uporište na južnoj periferiji Berdičija, sa terena se izveštava da su Oružane snage Ukrajine počele postepeno da se povlače od Orlovke do Semjonovke, koja je od sadašnje linije fronta odvojena malim jezerom, i u čijem pravcu je ruska vojska već izvršila napade. Velika je verovatnoća da će se linija fronta uskoro pomeriti od Orlovke do Semjonovke. U Tonjenjkoju situacija je i dalje stabilnija - nema šumskih plantaža okolo nekoliko kilometara, a gotovo je nemoguće organizovati neprimećene kontranapade na otvorenom terenu. Istovremeno, sa terena se primećuje da Oružane snage Ukrajine, sakupivši značajne snage, imaju brojčanu nadmoć, ali ruska vojska i dalje zadržava inicijativu.

Ilustracija telegram rybar


Na pravcu Artjoemovska (Bahmuta) vode se pozicione borbe. Oružane snage Rusije uporno i monotono iscrpljuju VSU artiljerijskim granatiranjem, dronovima i avionima. U Krasnoju (Ivanovskom) vode se pozicione borbe, ukrajinske oružane snage se tvrdoglavo drže zapadnog dela sela. Ruska vojska je ponovo pokušala da napadne u Bogdanovci, ali još nema podataka o napretku.

Sa Severskog, Krasnolimanskog i Kupjanskog odseka nema vesti.


Borbe na granici Sumske, Harkovske i Belgorodske oblasti takođe su se stišale. Nije bilo većih napada ukrajinskih oružanih snaga na rusku teritoriju. Bilo je sitnijih pokušaja prelaska granice u manjim grupama, bez rezultata i sa gubicima. Ruska avijacija, artiljerija i MLRS neprestano gađaju rezerve i opremu Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, pokušaji prodora u Rusiju zamenjeni su pojačanim granatiranjem Kurske i Belgorodske oblasti. Na kontrolnom punktu i samo selo Tjotkino, Kurska oblast. Ispaljeno je više od 80 granata, više od 140 udara po Belgorodu i regionu. Opet ima mrtvih i ranjenih. Bilo je udara češkog “vampir” MLRS-a. Tako su danas rusi otkrili jedan od lansera i uništili ga zajedno sa municijom.

Borbe na granici: VSU napada uz podršku tenkova i artiljerije

VSU nastavlja sa napadima na granicu tokom ruskih predsedničkih izbora. Vrši artiljerijsku pripremu, a zatim napada rusku odbranu, kako u manjim grupama, tako i u jedinicama sa oklopnim vozilima. FPV bespilotne letelice se aktivno koriste, teroristi pokušavaju da njima udare ruska vozila i nadzorne kamere.

VSU i dalje koncentriše svoje glavne napore u Belgorodskoj oblasti. Postoje direktni napadi na Spodarjušino i Korzinku, kao i pokušaji u manjim grupama da prođu kroz šumske pojaseve u okrugu Gravoronski.

Ruski tenkovi su raspoređeni na granicu i aktivno se susreću sa VSU zajedno sa haubicama i MLRS.

Graničari, pešadija, vazdušno-desantne snage i specijalci vode borbene borbe sa VSU koji je napredovao.

Tokom dana veći broj napada je odbijen, VSU se povlačio sa gubicima.

Oružane snage Ukrajine pucaju na stambena naselja Belgorodskog, Grajvoronskog i Šebekinskog okruga, pokušavajući da izazovu paniku među stanovništvom.

Foto MO Rusije

Oružane snage Ukrajine i ruska vojska aktivno koriste bespilotne letelice kamikaze,  Lanceti gađaju opremu VSU u neposrednoj pozadini.

Nastavlja se kretanje opreme Oružanih snaga Ukrajine, Legije GUR i drugih grupa u oblastima koncentracije najbliže granici u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.

Helikopteri Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije love opremu VSU, a bombarderi nastavljaju sa napadima, od strane FAB-a duž granice i FAB-ova sa kontrolom UPMK-a na mestima gde se snage VSU i oprema gomilaju u pozadinskim područjima.

 

Kremlj saopštio koliko je legionara stradalo u napadu na Rusiju

-2.500 diverzanata je pokušalo ovih dana da probije rusku granicu, a 70 odsto je izbačeno iz stroja kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pukovnik Jurij Ignat je razrešen dužnosti savetnika komande ukrajinskog vazduhoplovstva

Jurij Ignat je otpušten sa mesta savetnika komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine, saopštio je komandant Oružanih snaga Nikolaj Oleščuk.

-Danas ću se zahvaliti pukovniku Juriju Ignatu. <...> On će ostati deo Vazduhoplovstva i raditi u drugom pravcu, napisao je on na Telegram kanalu.

Oleščuk nije precizirao koju poziciju će Ignat sada zauzeti.

Jurij Ignat je od 2018. godine na čelu pres službe komande ukrajinskog vazduhoplovstva.

Foto: armyinform.com.ua/Profimedia/Ilustracija

Borbe kod Belgorodske oblasti

VSU radi sa tenkovima i vrši korekciju sa dronovima. Borbe su se aktivirale sa strane Dronovke i na isti način ispituju položaje.

Borbe se vode ceo dan u Kozinki i Spodarjušinu.

Foto Tanjug/AP

VSU ponestaje raketa protivvazdušne odbrane

Posmatrači kažu da Ukrajina ima takve probleme sa projektilima da će do kraja marta ostati bez raketa protivvazdušne odbrane, piše britanski Telegraf.

Foto Shutterstock

 

Napredovanje u selu Rabotino

Ruska vojska se učvrstila u centru Rabotina na zaporoškom delu fronta, izjavio je lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Kako je rekao, ruska vojska je ostvarila taktički uspeh u Rabotinu, kompletno kontrolišu južnu centralnu teritoriju tog mesta.

Podsetimo, Rabotino se nalazi u Zaporoškoj oblasti, a Kijev je osvajanje tog mesta smatrao glavnim uspehom prošlogodišnje kontraofanzive na zaporoškom delu fronta.

Ilustracija telegram rybar

Pogođeno uporište nacističkih jedinica "Cunami" i "Ljut"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Sumskoj oblasti u Ukrajini uništen pogon za proizvodnju dronova, dok su u Odesi uništena uporišta nacističkih jedinica „Cunami“i „Ljut“kao i četiri punkta ukrajinske vojske za upravljanje dronovima.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: Odbijen napad na Belgorodsku oblast; Kod Avdejevke VSU izgubio 400 vojnika

Ruska vojska odbila je napade i sprečila pokušaje ukrajinskih diverzanata da se probiju na teritoriju Rusije sa područja Sumske oblasti, takođe su sprečeni pokušaji diverznata da uđu u Belgorodsku oblast oko mesta Spodarjušino i Kozinki, Ukrajinci su tom prilikom izgubili 30 vojnika, tri tenka, višecevne bacače raketa „vampir“i„grad“;

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska poboljšala je svoje položaje i nanela poraz ukrajinskim snagama na avdejevskom pravcu i odbila tri kontranapada, snage Kijeva izgubile su 400 vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska je odbila napad ukrajinskih snaga koje su izgubile 130 vojnika;

Na hersonskom pravcu likvidirano je 40 ukrajinskih vojnika;

Na donjeckom pravcu odbijen je ukrajinski napad a protivnik je izgubio 260 vojnika, uništene su dve britanske haubice i artiljerijsko oruže M119 američke proizvodnje, kao i četiri skladišta sa municijom;

Ukrajinske snage su na kupjanskom pravcu izgubile 50 vojnika

 

 

MO Rusije: Uništen objekat za sklapanje dronova kod Odese


Ruske snage uništile su tokom proteklog dana ukrajinsku radionicu za sklapanje dronova i lokacije predviđene za razmeštanje ukrajinskih formacija u blizini Odese, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Operativno-taktičke bespilotne letelice, raketne trupe i artiljerija ruskih snaga uništili su radionicu za sklapanje bespilotnih letelica u blizini naselja Konotop u Sumskoj oblasti, lokacije za privremeno razmeštanje neonacista ukrajinskih formacija Ljuta i Cunami u blizini Odese, četiri kontrolna punkta bespilotnih letelica ukrajinske vojske, ali su uspešno dejstvovale i po ljudstvu i vojnoj opremi neprijatelja u 149 oblasti - navodi se u saopštenju ruskom MO, prenosi TASS.

Ranije danas ukrajinska vojska je bespilotnim letelicama napala dve rafinerije nafte u ruskoj Samarskoj oblasti, a u pogonu u Sizranju je izbio požar, saopštio je načelnik tog regiona Dmitrij Azarov.

Prema njegovim rečima zaustavljen je pokušaj napada na rafineriju nafte u Novokujbiševsku i ni u jednom napadu nije bilo povređenih, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

 

 

Šamar Makronu od italijanskog ministra: Ne možda, nikada...

Italijanske trupe nikada neće biti raspoređene u Ukrajini, rekao je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto u intervju za rimski dnevnik "Republika".

Više o tome OVDE.

Klanica kod Kurska i Belgoroda: Planine leševa

Za tri dana ukrajinski militanti izgubili su više od hiljadu i po ljudi u pokušajima da prodru na teritoriju Belgorodske i Kurske oblasti. Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane. Uništeno je 18 tenkova i 23 borbena oklopna vozila.

Borbe u ruskoj pograničnoj oblasti ne jenjavaju ni jedan dan. Vojni dopisnik Komsomoljskaje pravde je ispričao ko i kako odbija napade militanata i zašto Kijev baca hiljade svojih ljudi na klanje.

Izveštaj sa fronta porčitajte OVDE.

Bivši šef češke obaveštajne službe: Rusija slama Ukrajinu, ide ka pobedi

Rusija sistematski uništava Oružane snage Ukrajine, zahvaljujući svojoj industriji i logistici, a Zapad nije u stanju da se tome suprotstavi, rekao je bivši šef češke vojne obaveštajne službe general Petr Pelc u intervjuu za "Radio univerzum".

Više o tome OVDE.

Nemački mediji: Berbokova ima tajni plan kako da promeni mišljenje Šolcu

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pokušava promeniti mišljenje nemačkog kancelara Olafa Šolca o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama dugog dometa Taurus.

Više o tome OVDE.

Ukrajinski dronovi napali dve rafinerije nafte u Samarskoj oblasti

Ukrajina je u noći između petka i subote bespilotnim letelicama napala dve rafinerije u ruskoj Samarskoj oblasti.

Na meti dronova bile su rafinerije u Sizranu i naftno postrojenje u Novokujbiševsku. Na snimcima se vidi veliki požar na rafineriji u Sizranu koji je nastao posle napada.

Napad se prema navodima Telegram kanala Baza dogodio oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

- Prvi dron napao je kompleks rafinerije nafte u Sizranu. Tu je izbio požar. Trenutno je površina požara 500 kvadratnih metara. Istovremeno je nekoliko drugih dronova napalo rafineriju nafte Novokujbiševsk. Tu je takođe izbio požar koji je posle pola sata ugašen - navodi Baza.

Zaposleni u rafinerijama su evakuisani dok prema preliminarnim podacima nije bilo nastradalih.

Guverner Dmitrij Azarov navodi da je formiran operativni štab za otklanjanje posledica napada na rafinerije nafte u Sizranu i Novokujbiševskom i da je svim resorima naloženo da obrate pažnju na zaštitu objekata u regionu.

- Preduzimamo sve mere da što pre otklonimo posledice. Formiran je operativni štab. Sve službe i odgovorna odeljenja imaju zadatak da daju prioritetnu pažnju zaštiti objekata u regionu - rekao je Azarov za RIA.

Šojgu održao hitan sastanak u sedištu Združene grupe snaga

Ministar odbrane Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu Združene grupe snaga, saopštio je vojni resor.

- Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu čuo je izveštaje komandanata o trenutnoj situaciji na operativnim pravcima u zoni specijalne vojne operacije, prirodi neprijateljskih dejstava i izvođenju zadatke trupa na glavnim pravcima - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šojgu je posebnu pažnju posvetio izveštajima o efikasnosti izviđačkih i udarnih kontura, kao i protivbaterijskom ratu.

Konkretno, načelnik štaba Združene grupe snaga, general-pukovnik Aleksej Kim, izvestio je da neprijatelj trpi značajne gubitke i u opremi i u ljudstvu od ruskog visokopreciznog naoružanja i dronova.

Ministarstvo je takođe navelo da su samo u protekloj nedelji izviđački i udarni sistemi uništili tri američka PVO sistema Patriot.

Ruska vojska ubila oko 300 Ukrajinaca bombom iz vazduha

Oko 300 militanata ukrajinske formacije „Kraken“ uništeno je jednim preciznim udarom zapreminske detonirajuće avio-bombe (ODAB) teške 1,5 tone, rekao je na sastanku načelnik Generalštaba Združene grupe snaga general-pukovnik Aleksej Kim.

Kako je navedeno u resoru, ministar odbrane general vojske Sergej Šojgu održao je sastanak u štabu Zajedničke grupe snaga. Načelnik vojnog resora je upoznat i sa podacima o objektivnom praćenju uništavanja vojne tehnike i ljudstva neprijatelja.

- Usled preciznog udara avijacione municije na lokaciju nacionalističke formacije „Kraken“ ubijeno je do 300 militanata - navelo je ministarstvo.

Kako je Kim pojasnio, militanti Kraken su eliminisani pogotkom bombe sa detonacijom zapremine teške 1,5 tone.

Najmanje 20 stradalih u Odesi

Regionalni načelnik izjavio je da je broj poginulih u ruskom raketnom napadu na grad Odesu porastao na 20.

Prema njegovim rečima, još najmanje 75 ljudi je ranjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!