uživoRAT U UKRAJINI: Sirski - Teška situacija na frontu; MO Rusije - Uništeni helikopteri i patriot sistem, veliki gubici VSU (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

13. 03. 2024. u 07:18 >> 19:01

RAT u Ukrajini - dan 749.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирски - Тешка ситуација на фронту; МО Русије - Уништени хеликоптери и патриот систем, велики губици ВСУ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Fajnenšl tajms: Ukrajina bi da mobiliše 500.000 vojnika

Ukrajina planira da mobiliše pola miliona bojnika od njih 330.000 treba da zameni iscrpljene vojnike na liniji fronta, piše FT.

Foto: Profimedia

Ukupno, Ukrajina planira da mobiliše pola miliona ljudi – neke da zamene druge na frontu, a ostale da podmire druge vojne potrebe u zavisnosti od situacije na bojnom polju, piše Financial Times.

Od 11,1 miliona muškaraca starosti od 25 do 60 godina, samo 3,7 miliona može biti mobilisano. Ostali su ili u ratu, ili su invalidi, ili u inostranstvu, ili su izuzeti.

Anketa Info Sapiens pokazala je da 48% muškaraca nije spremno za borbu, 34% je navodno spremno, ostali su odgovorili „teško je reći“.

Neuspeh ukrajinskih oružanih snaga kod Pobede: VSU je pokušao da izvrši kontranapad, ali ih je dočekao 255. puk (VIDEO)

Jurišna grupa Oružanih snaga Ukrajine bačena je u napad sa naređenjem da izvrši kontranapad na ruske položaje u naselju. Pobeda kod Marjinke.

Borci 255. puka otkrili su militante i počeli da ih natkrivaju artiljerijom.

Tokom bitke, američko borbeno vozilo pešadije M113 je bilo na putu da evakuiše preživele ranjene militante sa desanta, ali je posada, kada je videla udare artiljerije, pobegla, napustivši svoje kolege.


Kod Marjinke, 255. puk Južne vojne oblasti je prethodno probio odbranu neprijatelja u Pobedi, zauzevši skoro celo selo.

 

Nemački mediji: Municije nestaje za par nedelja

Prema rečima oficira Oružanih snaga Ukrajine, po svemu sudeći, oni koji se bore na pravcu južnog Donjecka, posebno u oblasti Ugljedara, uskoro bi mogli da ostanu bez municije i za topovsku i raketnu artiljeriju, i za streljačko oružje. Čaure i patrone moraju biti sačuvane zbog nedovoljnih zaliha.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski desant na desnu obalu Dnjepra

Situacija na frontu je dugo nepromenjena, ruske trupe napreduju, Oružane snage Ukrajine se brane kontranapadima. To je slučaj praktično na celoj liniji borbenog dodira, osim na Hersonskom pravcu, gde je vođenje borbi otežano razdelnim položajem kod reke Dnjepar. Međutim, i ovde ruske trupe uspevaju da izvrše napade.

U noći sa utorka na sredu, borci grupe trupa Dnjepar izveli su operaciju sa desantom na desnu obalu. Kako je na svom TG kanalu izvestio načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo, Rusi su uspeli da se pod okriljem mraka iskrcaju u rejon Antonovskog mosta i unište nekoliko ukrajinskih položaja. Štaviše, jurišna grupa se iskrcala na isto mesto gde su 1944. godine vojnici Crvene armije pod komandom Margelova zauzeli mostobran.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

U noćnoj operaciji učestvovala je zajednička jurišna grupa, u kojoj su bili mornarička pešadija, padobranci i dobrovoljci iz drugih jedinica. Uspevši tiho da priđu desnoj obali i iskoristivši faktor iznenađenja, ruski vojnici su uništili nekoliko položaja ukrajinskih snaga u oblasti baze Antonovskog mosta, uključujući kontrolni centar bespilotnih letelica, stanicu za nadzor i elektronsko ratovanje. Posle izvršenog zadatka, grupa se vratila na levu obalu bez ijednog gubitka.

U međuvremenu, manja grupa ukrajinskih vojnika je i dalje u selu Krinki. Ukrajinska artiljerija, kao i veliki broj bespilotnih letelica, sprečavaju zauzimanje tih položaja. Istovremeno, ruski vojnici su se osposobili da potapaju čamce sa rezervama i zalihama koje Ukrajinci pokušavaju da pošalje skoro svake noći ka svojim saborcima u selu.

 

Sirski: Teška situacija

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski priznao je da je situacija na frontu za Ukrajinu i dalje teška zbog ofanzive ruske vojske kod mesta Terni, Ivanovsko, Berdiči, Tonenko, Verbovo i Rabotino.

On je na Telegram kanalu napisao da je sa ministrom odbrane Rustemom Umerovom obišao položaje brigada na isturenoj liniji fronta.

Oborena još dva drona

Još dva ukrajinska drona oborena su iznad Belgorodske oblasti oko 13.30 sati, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Pogledajte - Uništenje helikoptera na pisti (VIDEO)

Ruske snage izvele su napad na pistu sa ukrajinskim vojnim helikopterima u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Baza je gađana kasetnom municijom, a u napadu su uništena dva helikoptera.

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije: Uništen Patriot i helikopteri na pisti

Ruske snage su u prethodna 24 časa zauzele povoljnije položaje na južnodonjeckom pravcu. Ukrajinska vojska izgubila je do 150 vojnika, uništena su dva oklopna transportera i dva kamioneta;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznose do 245 vojnika, a u borbama je uništen i jedan tenk, tri oklopna vozila, pet automobila i borbeno vozilo za sistem „strela 10“;

Kod naselja Novodonjecko u DNR ruske snage odbile su jedan kontranapad ukrajinske vojske;

Foto Tanjug/AP

Na prvim linijama na avdejevskom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile 12 kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, tri borbena vozila i 17 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništen je sistem AS-90 „brejvhart“, artiljerijski sistem M777, haubica „msta B“ i artiljerijsko oruđe M119;

Ruske snage uništile su dva helikoptera Mi-8 ukrajinskih snaga i uništile raketni sistem „patriot“;

PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 4 rakete „hajmars“, 6 raketa „grad“, tri bombe „hamer“ i 136 ukrajinskih dronova;

Grupa snaga „Dnjepar“ je prethodnog dana uništila formacije četiri ukrajinske brigade na hersonskom pravcu. Na istom pravcu poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika, uništena su dva automobila, artiljerijski sistem M777, samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i samohodno oruđe „gvozdika“;

Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 250 vojnika, a uništeno je sedam tenkova, sedam oklopnih vozila „bredli“, dva oklopna transportera, četiri automobila, haubica M777, dva artiljerijska oruđa D-20, haubica D-30, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i haubica „nona“.

Foto printskrin youtube/inquirer.net

Oboren ukrajinski dron

PVO sistemi uništili su oko 12,30 časova ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Zapad počeo da deli Ukrajinu

Zapadne zemlje počele su da dele Ukrajinu, o čemu svedoče reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja trupa u ovu zemlju, izajvila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Radi se o tome da su saveznici počeli da dele Ukrajinu. I sve te Makronove i izjave drugih političara NATO-a u vezi sa mogućnošću uvođenja kontingenata, trupa ili nekih paravojnih jedinica na teritoriju Ukrajine povezane su upravo podelom, sa njihovog stanovišta, Ukrajine“, rekla je Zaharova.

Još jedan dokaz priprema za podelu je nespremnost zemalja NATO-a da prime Ukrajinu u Alijansu, jer bi njen ulazak zahtevao da sve članice NATO-a priznaju njene granice, istakla je ona.

Prema njenim rečima, NATO je spreman da okupira i podeli Ukrajinu, a sada „počinje moralna priprema i sopstvenog stanovništva zemalja NATO-a i građana Ukrajine za takve korake“.

 

FOTO: AP/Tanjug

Hitno se oglasio Šolc o slanju nemačkih vojnika u Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je prisustvo nemačkih vojnika za njega linija preko koje neće prelaziti.

On je isključio mogućnost da nemački vojnici učestvuju u odabiru ciljeva za ukrajinske napade na ruske položaje.

Foto: Tanjug/AP

Lavrov: Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem

Zapadne zemlje su i dalje opsednute porazom Rusije, o čemu svedoče izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku poverilačkog odbora Fonda za podršku javnoj diplomatiji A. M. Gorčakova.

- Kolektivni Zapad je potpuno uništio evropski bezbednosni sistem i opsednut je idejom da nanese strateški poraz Rusiji. Dovoljno je navesti izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu, ali i brojne druge bisere koje su izgovarali lideri evropskih država, kazao je Lavrov.

Putin: Šta će se desiti ako se američka vojska pojavi u Ukrajini

Ako se američka vojska pojavi u Ukrajini, Rusija će se prema njoj odnositi kao prema osvajaču, Sjedinjene Američke Države to shvataju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Dmitriju Kiseljovu, generalnom direktoru „Rusije sevodnja“, čiji je Sputnjik deo.

- Evo, SAD su objavile da ne planiraju da šalju vojne snage. Znamo šta bi značila američka vojska na ruskoj teritoriji, to su osvajači. Mi ćemo se u skladu sa tim i odnositi prema njima, čak i ako se pojave na teritoriji Ukrajine. Oni to shvataju - rekao je Putin.

Foto AP

Udari na Krivi Rog

Načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne administracije Sergej Lisak tvrdi na Telegram kanalu da je u sredu uveče pogođen region, a od posledica eksplozija, oštećeno je preduzeće, upravna zgrada i skladište u gradu Krivi Rog, prenose RIA novosti. 

„U gradu je oštećeno preduzeće, upravna zgrada i skladište“, prokomentarisao je Lisak udare na Krivi Rog.

Prema njegovim rečima, u Nikopoljskom okrugu na jugu regiona eksplozijama je oštećeno nekoliko dalekovoda.

Ukrajina dronovima u više ruskih regiona ciljala energetska postrojenja

Ukrajina je drugu noć zaredom pokrenula masovne napade bespilotnim letelicama na nekoliko ruskih regiona, a iznad Voronješke oblasti je uništeno preko 30 ukrajinskih dronova, saopštio je guverner Aleksandar Gusev, prenosi Tanjug. 

"Opasnost od napada bespilotnih letelica u Voronježu i dalje postoji. Tokom noći je više od 30 dronova otkriveno i uništeno od strane sistema PVO u regionu", napisao je Gusev na Telegramu.

Prema njegovim rečima, prouzrokovana su manja oštećenja na infrastrukturi i stambenim zgradama, a povređenih u napadu nije bilo, prenosi Interfaks Rusija.

U Rjazanju je izbio požar u postrojenju za preradu nafte nakon pada ukrajinskog drona, rekao je za RIA Novosti predstavnik hitnih službi. Ukrajinski dron je uništen i u Lenjingradskoj oblasti na prilazu rafineriji nafte, rekao je regionalni guverner Aleksandar Drozdenko na Telegramu. On je dodao da proizvodnja radi normalno, a da žrtava i materijalne štete u ovom napadu nema.

Sistemi ruske PVO zaustavili su i napad osam bespilotnih letelica na Brjansku oblast, a na udaru ukrajinskih dronova tokom noći našle su se i oblasti Kursk i Belgorod. Oko 45.000 ljudi u Belgorodskoj oblasti ostalo je bez struje zbog ukrajinskog granatiranja gradskog okruga Šebekino, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu, prenosi TASS.

BONUS VIDEO:

LUKSUZ NA RUSKI NAČIN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!